Ev Sahibi ve kiracılar için önemli düzenleme! Uymayanlara 5’er bin lira ceza
Milyonlarca kiracı ve ev sahibini doğrudan ilgilendiren yeni kira ödeme düzenlemesi resmen yürürlüğe girdi. Bu kapsamlı değişiklik, kira ödemelerinde elden nakit işlemleri yasaklayarak, hem kiracıları hem de ev sahiplerini yakından ilgilendiren yeni bir dönemi başlattı.
ÖDEME YÖNTEMLERİ VE CEZA UYGULAMALARI
Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, yeni düzenlemede bundan sonra kira ödemeleri yalnızca banka ya da PTT üstünden yapılacak. İnternet bankacılığı, çek, banka ve kredi kartı gibi araçlar ile yapılmakta olan ödemeler de geçerli olacak. Bunun yanında elden yapılmakta olan ödemelerde hem kiracı hem de ev sahibi için ceza kesilecek.
Alınan bilgilere göre cezanın alt sınırı 5 bin TL olarak tespit edildi. Üst sınırsa 20 milyon liraya kadar çıkabiliyor. Her bir tespitte için kira tutarındaki meblağın yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası uygulanacak.
BELGELENDİRME ZORUNLULUĞU VE 5 GÜN KURALI
Yeni düzenleme, kira ödemelerinin mutlaka belgelendirilmesini şart koşuyor. Daha evvel yalnızca ev sahiplerinin bildirim bulunurken, bundan sonra kiracılar da bu sürece dahil oldu ve cezai yaptırımlar arttırıldı.
Düzenlemede dikkat çeken bir diğer nokta ise "5 gün kuralı". Kiracılar, elden ödeme yapmaları durumunda, bunu takip eden 5 iş günü içinde yetkili mercilere bildirirlerse cezadan muaf tutulacaklar. Bu detay, kiracıların haklarını korumak adına önemli bir fırsat sunuyor.