“Ete gelen zam bir şey değil asıl zammı kurbanda görün”

Dana etine yüzde 5, kuzu etine ortalama yüzde 15 oranında yapılan zamları değerlendiren kasap Osman Efe, et fiyatlarındaki artışın Kurban Bayramı’na kadar devam etmesi halinde halkın, bu yıl kurbanlık hayvan fiyatlarının geçen yıla göre 2 kat daha fazla olacağına dikkat çekti. Ete son yapılan zamdan sonra usakgundem.com haber sitesi olarak Uşak’ta et fiyatlarını araştırdık.
“Ete gelen zam bir şey değil asıl zammı kurbanda görün”

Dana etine yapılan yüzde 5 zam sonrası Uşak’ta: 

Dana kıyma, 50-60 TL, dana kuşbaşı 60-65 TL, Biftek 110 TL ve Antrikot 100 TL civarında satılıyor.

Kuzu butu 75-80 TL, kuşbaşı 70-75 TL, kuzu kıyma 90 TL, gibi ortalama fiyatlardan satılıyor.

“İNSANIMIZ ETİ FOTOĞRAFLARDA GÖRECEK”

Zamların nedeni ve et fiyatlarındaki artışın nereye kadar süreceğini, Uşak’ta yaklaşık 150 yıldır, yani üç kuşaktır kasaplık yapan Osman Efe’ye sorduk.

Efe kasap, bize şayet et fiyatlarımdaki artış bu hızla giderse, bu yıl kurbanlık fiyatlarının geçen yıla oranla iki kat artabileceğini belirtti.

İşte Osman Efe’nin ilginç açıklamaları ve tespitleri:

“Et fiyatlarında dana etinde çok bir artış yok. Kuzu etine gelen zamlar baya sıkıntılı. 10 liraya yakın zam geldi. Kuzu pirzola ve diğer fantezi kuzu fiyatları daha da arttı. Çoğu hayvan üreticileri, kuzuları kurbanlık olarak sakladığı için satışa sunmuyor. Yem fiyatları aldı başını gidiyor. Hayvan yetiştiriciliğinde bütün girdi fiyatları çok arttı. Hayvan yemi olarak kullanılan mısırı, arpası yulafı ve mısırı ithal edildiği için, Dolar ve Euro yükseldi. Daha önce 70-80 TL’ye satılan yem fiyatları da 130-140 TL’ye çıkınca doğal olarak et fiyatları da fırladı.

Asırlık, kasap Osman Efe “Kurban bayramında et fiyatlarının nasıl fırlayacağını düşünemiyorum. Et fiyatlarındaki artış bu hızla giderse, geçen sene alınan kurbanlık fiyatları iki katına fırlayacağından endişe ediyorum.

İnsanımız, zaten eti kurban bayramlarında yiyebiliyordu. Eğer öngörüm doğru çıkarsa artık kurban bayramlarında et yiyemeyecek ve fotoğraflarda et görecek.

Et fiyatları arttıkça biz kasapların işi de azalıyor. Alı gücü düştükçe insanlar et almakta zorlanıyor. Bu da bizim cirolarımızı düşürüyor.

ZAM GELİNCE YUMURTA YETİŞTİREMEZ OLDUK

Ancak benim anlayamadığım ilginç bir durum var. Yumurta kolisi 13-15 TL iken yumurta satılmıyordu. Şimdi kolisi 20-25 TL’ye çıktı yumura yetiştiremez olduk. Bunun nedenini ben de anlayamadım.. Vatandaş, ucuzken bazı ürünlerin yüzüne bakmazken, pahalanınca hücum ediyor. Et ve yumurta fiyatlarına yapılan zamlar arasında ters bir orantı var.

Tavuk fiyatlarında çok bir artış yaşanmadı. Sadece mangallık ürün sayılan kanat, kelebek gibi ürünlerde 3-5 TL bir artış görüldü. Tavuğun diğer kısımlarında bir artış yok. Pazarda 10 TL’nin üzerindeki sebze ve meyvelere göre tavuk fiyatları ucuz diyebilirim

İthal et fiyatları da üreticilerimizi çok mağdur ediyor. Bizim gibi küçük ölçekli kasaplara hazır kıymayı yasaklayan devletimiz, büyük AVM’ler de paketlenmiş hazır kıyma satışına göz yumuyor.. Bizim maliyetimizin çok altında et satılıyor.”