Esnaf muaflığı hakkında merak edilenler

Gelir muaflığı kavramı sık sık duyuluyor. Peki, gelir muaflığı nedir ve nasıl yararlanılıyor? İşte merak ettiklerinizin yanıtı.
Esnaf muaflığı hakkında merak edilenler
İlk olarak gelir muaflığı nedir sorusunun yanıtı veriliyor. Gelir Vergisi Kanunu’na göre, bazı esnafların gelir vergisinden muaf tutulması durumuna deniyor. Sanat adı altında yapılanlar için de bu muaflık durumundan faydalanmak söz konusu oluyor.

 

Kimler Esnaf Muaflığından Faydalanabilir?
Vergi kanunu olarak ortaya çıkmış olan esnaf muaflığı, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 9.maddesinde yer alıyor. Vergiden muaf esnafa ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir. Kimlerin esnaf muaflığından yararlanabilecek olduğundan da bahsedilmiştir.
Ticaret ve sanat erbabının muaflıktan faydalanması mümkün.

 

Hangi Durumlarda Esnaf Muaflığından Faydalanılabilir?
Belirlenmiş olan kategoride yer alanların aynı zamanda muaf olma şartlarını da sağlaması gerekiyor. Kanunda yer alan şekli ile aşağıda verilen hususların da gerçekleşiyor olması durumunda muaflıktan faydalanmak söz konusu olacaktır. Gelir muaflığı alma şartları nelerdir sorusunun yanıtı için aşağıda verilen detayları okuyabilirsiniz. Bu şeklide gelir muaflığından faydalanmak da mümkün olacaktır.
• Köylerde gezici olarak her türlü sanat işleri ile uğraşanlar ve aynı yerlerde aynı işleri bir iş yeri açmak sebebi ile yapacak olanlar yararlanabiliyor.
• Motorlu nakil vasıtaları kullanmamak şartı olmak üzere gezici olarak ya da bir iş yeri açmaksızın perakende ticaret ile meşgul olanlar. Bu madde için giyim eşyalarında süs eşyaları, değeri yüksek olan eşyalar ile Pazar takibi şartı ile gıda, bakkaliye ve temizlik maddelerinin dışında olması gerektiği de bildirilmiştir.
• Nehir, deniz, göl, su geçitleri gibi toplamı 50 rüsum tonilatoya kadar makinesiz ya da motorsuz nakil vasıtaları işletenler, hayvan ile ya da hayvan arabası ile nakliyecilik yapanlar da aynı şekilde muaf olanlar arasında yer alacaktır.
• Ziraat kapsamında kullanılan hayvanlar, hayvan arabaları, motor gibi vasıtalar sandallarla nakliyeciliği mutat hale getirmeden ara sıra ücret karşılığında eşya ve insan taşıyan çiftçiler.
Verilenlerin dışında kanunda maddesinde yer alan diğer detaylar da var. Bunları inceleyerek