Esnaf Kefalet Kredisi faiz oranları artırıldı

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet kooperatifleri tarafından önemli bir açıklama geldi. Aktarılan son habere göre Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın almış olduğu kararla birlikte esnaf kefalet kredi faiz oranlarında ciddi bir artış yapıldı.
Esnaf Kefalet Kredisi faiz oranları artırıldı

Konu ile ilgili Hazine ve Maliyet Bakanlığı’nın almış olduğu karar kapsamında esnafların Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifleri üzerinden çektikleri eski kredilerin faiz oranları yükseltildi. 11 Ekim 2022 ile 9 Temmuz 2023 tarihleri arasında çekilen kredilerin faiz oranları yüzde 7,5’tan yüzde 17’ye çıkarıldı. Bu karar sonrasında esnaflardan tepki de gecikmedi.

ESNAF YENİ GÜNE BORÇLU UYANDI

Alınan kararla birlikte çekilen eski kredilerin faiz oranlarında ciddi bir artışa gidildi. Esnaf yeni güne borçlu uyanmanın şokunu henüz atlamamışken, faiz güncelleme kararı ile devam eden taksit ödemelerinin kademeli bir şekilde 10-15 puan artış gösterdiği görüldü. Esnaflar bu duruma tepki gösterirken, konuya ilişkin ilk açıklama Didim Şoförler Odası’ndan geldi.

“UYGULAMANIN İPTALİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”

Didim Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Barış Şam üyelerin kullanmış olduğu krediler için faiz artış kararına tepki göstererek, şunları söyledi:

“Esnaf ve sanatkarlarımıza uygulanan faiz artışını kınıyoruz. Esnaf Kefalet Kooperatiflerinden önceden düşük faizli kredi kullanan tüm esnafların kullandıkları kredilere yeni faiz oranları uygulanmıştır. Buna göre; % 7.5 ile kredi kullanan esnaflarımızın faiz oranları % 17 olarak güncellenmiş , % 8.5 ile kredi kullanan esnaflarımızın faiz oranları % 18 olarak güncellenmiş , % 9.5 ile kredi kullanan esnaflarımızın faiz oranları % 21 olarak güncellenmiş , % 12.5 ile kredi kullanan esnaflarımızın faiz oranları % 24 olarak güncellenmiş"

ekran-goruntusu-2024-05-15-113408-min.png

YÜZDE 15 FAİZ YÜZDE 24 OLARAK GÜNCELLENDİ

% 15 ile kredi kullanan esnaflarımızın faiz oranları % 24 olarak güncellenmiş , % 17.5 ile kredi kullanan esnaflarımızın faiz oranları % 25 olarak güncellenmiş , % 20 ile kredi kullanan esnaflarımızın faiz oranları % 26 olarak güncellenmiş , % 22.5 ile kredi kullanan esnaflarımızın faiz oranları % 27 olarak güncellenmiş , % 24 ile kredi kullanan esnaflarımızın faiz oranları % 28 olarak güncellenmiş

% 25 ile kredi kullanan esnaflarımızın faiz oranları % 29 olarak otomatik güncellenmiştir”

Şam, açıklamasının devamında alınan bu kararın iptali için ellerinden gelen tüm mücadeleyi vereceklerini de vurguladı.