Esnaf devletten karşılıksız yardım bekliyor

Uşak Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birlik Başkanı Atalay Savaş, esnafın faizli kredilerle hayal kırıklığına uğradığını, tek umudunun bundan devletin ve hükümetin esnafa faizsiz ve uzun vadede geri ödemeli yardım yapması olduğunu belirtti.
Esnaf devletten karşılıksız yardım bekliyor

Savaş, pandemi sürecinde Uşak’ta yeni açılan işyeri sayısında artış olduğunu da belirtti.

“Pandemi döneminde esnafın durumunu iki aşamada incelemek gerektiğini kaydeden Savaş, “Mart ayında pandemi salgınına hazırlıksız yakalandık. Özellikle lokanta restoran, kafe, berber, kuaför gibi işyerleri bir iki hafta kapanmak zorunda kaldı.

Ama ikinci dönemine hiçbir hazırlık yapılmadığını üzülerek görüyoruz.  Yaz dönemi insanlar açık havada ve geniş bir alanda gezebilme fırsatı bulduğu için pandemi etkisinin azaldığına inanıldı.

Ancak kış gelirken, ne salgın bitmişti, ne de aşısı bulunmuştu. Yine kapalı alanlara dönünce salgın arttı. Bunlar dikkate alınıp herhangi bir hazırlık yapılmadı. Devletimiz ve hükümetimiz bu durumu önlemek için bir önlem düşünebilirdi.

Ne yapılabilirdi? En azından kapatılması düşünülen Lokantacı, kahveci gibi esnafın  işyerlerine faizsiz kredi verilebilirdi. Pandemi süreci bitince faizsiz geri ödemeler başlayabilirdi. Şimdi adama ‘kapat işyerini’ diyorsun. Bu adam eve nasıl ekmek götürecek?

Bu süreç esnaf için çok buruk geçti. Özellikle lokanta, restoran ve kahveci esnafı çok mağdur oldu. İnşallah, bu yeni pandemi sürecinde esnafımız için yeni bir yardım paketi çıkar da rahat bir nefes alırız.

Pandemi sürecinin başından beri uygulanan faizli kredi, öteleme, yapılandırma falan iş değil. Esnaf hiçbir şey kazanamadı ki? Para kazanmayınca ne ödesin? Neyi ötelesin bu insan?  Diyelim ki 25 bin TL verdiler. Şimdi ödeme süresi geldi. Kazanamadığı için geri ödeyemiyor.

Onun için faizsiz uzun süre geri ödemeli en az 20-25 bin TL bir yardım yapılmalı diye düşünüyorum. Yoksa kalan pandemi süreci esnafımız için çok acı geçer. Süreç bitse bile esnafın belini doğrultması bir yıldan fazla sürecektir. Mutlaka yardım edilmelidir” dedi.

“UŞAK’TA YENİ AÇILAN İŞYERİ SAYISI ARTTI”

Açıklamasının son bölümünde ilginç bir saptama yapan Savaş,“Esnafımız hala bir umut taşıdığı için işyerini kapatmıyor. Umutla direniyor. Zaten başka yapacağı işte yok.  Pandemi sürecinde Uşak’ta işyeri sayısı yaklaşık Bin işyeri olarak arttı. Bunun nedeni de merdiven altı tabir ettiğimiz kayıtsız çalışan esnaflar 25 bin TL kredi alabilmek için resmi olarak odalara, maliyeye kayıt yaptılar. 25+25 bin TL kredi alabilmek için resmi işyeri olmaya çalışıyor” bilgisini verdi.