Engelliye Çifte Destek Sağlanıyor

Sosyal devlet uygulamaları içinde olan “Belli durumdaki engellilere ve engelli yakınına maaş ödemesi” üç aylık sürelerde devam ediyor.
Engelliye Çifte Destek Sağlanıyor
Günlük hayatta engelli maaşı olarak bilinen ödemeler devlet tarafından iki ayrı grupta toplandı. Öncelikle engelli vatandaşlara bu yıl için aylık 509 ile 763 lira arası net maaş bağlandı. Evde bakım hizmeti yapan engelli yakınları ise bu yıl 1384 lira ücret alıyor. Bu rakamlar engellilerin durumuna göre belirlendi. Yüzde yetmiş oranında engeli olduğu belirlenen kişiler 509 lira, daha üst seviyede engelli olanlar 763 lira alıyor. Şartları taşıyanlar her iki ödemeyi de alabiliyor. Böylece haneye ayda 2 bin 147 liralık bir gelir girmesi mümkün.

Engelli maaşı alabilmek için en az yüzde kırklık bir oran ve hanedeki gelirin 609,67 liranın altında olma şartı aranıyor. Evde bakım parası alabilmek içinse söz konusu engellide en az yüzde elli oranında bir kayıp yaşanması gerekiyor. Engelli yakını maaşı almak için de hanenin gelir düzeyi bir kriter olarak kabul ediliyor. Bu gelir 1219 liranın altında ise maaş bağlanması söz konusu. Kişilerin durumu şartlara uygunsa her iki maaş bağlanabiliyor.

Memur maaş katsayısına göre ortaya çıkan bu rakamlar son olarak Ocak ayında artış göstermişti.

Evde Bakım Parası Alanlar

Evde bakım parası alma şartları da sıklıkla bahsedilen bir konu oldu. Bu konuda geçerli koşullara göre bakan kişi ile engelli kişi arasında kan bağı bulunması şart. (Üvey akrabalar ayrıca inceleniyor.) Engelli ile bakanın aynı adreste ikamet ediyor olması da aranan şartlar içinde. Aksi takdirde bakımın yeterli olmayacağı düşünülüyor. Aylık almakta iken ikamet değişikliği yapanların paraları geçici olarak durduruluyor. Muhtaçlığın devam ettiği tespit edildiği zaman maaş durdurulduğu tarihten itibaren yeniden bağlanıyor. Konuyla ilgili sağlık raporunun süresi solduktan sonra yenilenmesi de maaşın sürebilmesi için aranan koşullar içinde yer alıyor.

Her yıl 3 Aralık günü engellilere ayrılmış durumda. O gün için açıklanan rakamlara göre ülkemizde şu anda 4 milyon 882 bin 841 kişi engelli grubunda yer aldı. Bu, genel nüfus içinde yüzde 6.6’lık bir oranı gösteriyor.