Engelliler için emeklilik şartları neler?

Çalışma hayatına katılan engelliler için emeklilik şartları merak edilen bir konudur. Prim günü ve diğer konularda yasal açıdan bazı kolaylıklar görülebilir.
Engelliler için emeklilik şartları neler?
Engellilerin Emekli Olması İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
Standart çalışan kişilerle engelli çalışanlar arasında emeklilik açısından bazı farklılıklar bulunmaktadır. Prim günü, sigorta süresi, yaş gibi kriterlerde devlet daha kolay emekli olmanın yolunu açmıştır. SGK ya da Bağ-Kur üzerinden emekli olacak olan engelli bireyler, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortalar Kanunu kapsamında değerlendirilmektedir. Engelli çalışanların emekli olmasıyla ilgili şartlar, 28. Maddede düzenlenmiştir. Buna göre yaşlılık sigortası baz alınarak maddeler sıralanır. Yaşlılık aylığı bağlanması ve toptan ödeme yapılması durumu vardır.

 

58 yaşını dolduran kadın ve 60 yaşını dolduran erkeklerde; minimum 9000 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası priminin bildirilmiş olması gerekmektedir. Ancak bu şekilde yaşlılık aylığı bağlanacaktır. Sigortalı gün sayısı ile alakalı 4’üncü madde a bendi kapsamındaki sigortalılar için de 7200 gün doldurma şartı bulunmaktadır. Bu kapsamdaki yaş şartı; 1 Ocak 2036- 31 Aralık 2037: Erkek için 61, kadın için 59,başlangıç sırasıyken 1 Ocak 2048 tarihinden itibaren kadınlarda 64 yaş erkeklerde de 65 yaş sınırı vardır. Aradaki yıllar birer seneyle artarak devam etmektedir. Hem yıl hem de erkek kadın yaşları paralel şekilde birer sene artışla devam eder.

 

25. Madde ve Engelliler Açısından Önemi
Malul olmayı gerektirecek derecede hastalığı ve engelliliği olan kişiler, eğer malullük aylığından faydalanamıyorsa, on beş seneden beri sigortalı olması şartıyla 3960 gün prim bildirmesi şartıyla aylık bağlanmaktadır. 25. Madde, sigortalı çalışmadan önce malullük durumu olanları kapsamaktadır.

 

Engellilik Oranları Ve Sigorta Gün Sayısı
Engellilerin emekli maaşları için gün şartları tıbbi incelemeler sonucunda sağlık kuruluna göre şu oranlara göre belirlenmiştir:
Engellilik oranı % 50- % 59 arasında olanlar 16 senedir sigortalı olmaları şartıyla 4320 gün
% 40 -% 49 oranındaki engelli çalışanlar 18 yıldan beri sigortalı olmaları şartıyla 4680 gün bildirimle yaşlılık aylığı almaktadır. Duruma göre kontrol muayenesi yapılabilmektedir.