Endeks Nedir? Önemli Endeksler Nelerdir?

Endeks nedir diye merak edenler için kısaca açıklamak gerekirse borsa performanslarının izlenmesini sağlayan bir araçtır.
Endeks Nedir? Önemli Endeksler Nelerdir?

Borsada en çok işlem gören enstrümanlar arasında yer alır.

Detaylıca bahsetmek gerekirse endeks borsadaki yatırım araçlarının belirli bir zaman dilimi içindeki değişimlerini gösterir. Yatırım aracının fiyatı, maliyeti ve satış performansındaki değişimleri görmek için endeksleri takip edebilirsiniz. Küresel piyasalarda onlarca endeks mevcuttur ve bu endeksler yatırımcılar tarafından alınıp satılabilir.

Endeks denilince akla ilk gelen hisse senedi endeksleridir. Ancak tahviller, bonolar, dövizler gibi pek çok yatırım aracının endeksi mevcuttur. Bu endeksler sayesinde yatırım aracının performansı izlenebilecektir. Yatırım araçlarının hangi yönde hareket ettiği de gözlemlenecektir. Bu sayede hangi yatırım aracını kullanacağınıza karar verebilirsiniz.

Başlıca Önemli Endeksler

Yerel piyasalarda Borsa İstanbul BIST 100 endeksi en yüksek işlem hacmi olan endekstir. Tahvil ve bono endeksleri olarak da DIBS endeksleri kullanılır. Küresel piyasalarda ise FTSE 100 endeksi oldukça önemlidir. Dünyanın en büyük borsaları arasında 4. sırada yer alan Londra Borsası’nda en yüksek hacimli 100 şirketin hisseleri FTSE 100’de işlem görmektedir.

New York Borsası Endeksleri ise dünyanın en popüler borsasıdır. Burada Dow Jones Endeksi, New York Borsası’nda ve Nasdaq’da en yüksek 30 hisse senedi işlem görmektedir. Bu borsalarda yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere 3.000’den fazla menkul kıymet işlem görmektedir. S&P 500 Endeksi ise hisse senetlerini tamamı ABD’de olan 500 büyük sermayeli şirketten oluşur.

Nikkei 225 Endeksi ise Asya’nın en büyük borsası olan Tokyo Borsasındaki hisse senetlerinden oluşur. Değeri en yüksek 225 hisseye sahip şirketten oluşur.

İşte bu önemli endekslerde işlem yapmak çok daha avantajlı ve karlıdır. Kazanç getirisi daha çok olacaktır.