En Avantajlı Mevduat Faizi Nasıl Belirlenir?

Elinizde bulunan sermayeyi yatırıma dönüştürmek için en avantajlı mevduat faizi araştırması yapıyorsanız yazımız sizlere fikir verecektir.
En Avantajlı Mevduat Faizi Nasıl Belirlenir?

Mevduat Faizi Nasıl Hesaplanır?

Her bir banka yatıracağınızı mevduata göre değişik faiz oranları belirlemektedir. Bu sayede yatırmış olduğunuz paranız ile sizler de faiz geliri elde edebilirsiniz. Bu kapsamda 6 aya kadar Türk lirası için faiz oranları %15 iken 6 ay 1 yıl arasında bu oran %12’ye düşmekte 1 yıl ve daha fazla süreler için de %10’a düşmektedir.

Türk lirası haricinde döviz ve altın için de faiz oranları belirlenmiştir. Bu kapsamda en yüksek faiz gelirinin Dolar ve Euro para birimlerinde olduğunu da ifade etmemiz gerekir.

Mevduat faiz oranı hesaplanırken ise belirli bir formül kullanılmaktadır. Bu formüle göre anapara x vade x faiz oranı / 36500 formülü kullanılmaktadır. Bu sayede aylık faiz gelirini tespit etmek mümkün olmaktadır.

Banka Tercihi Yapmak

Mevduat faizi en yüksek olan banka için her bir bankayı teker teker incelemeniz gereklidir. Bu incelemeleri yaparken vade karşılaştırmalarını da ihmal etmemek gerekir. Zira 6 aylık vade ile 1 yıllık vadede en yüksek karı getiren bankalar birbirinden farklı olabilmektedir. İşte bu durumda yukarıda ifade etmiş olduğumuz formül ile sizler de kâr oranlarınızı belirleyebilirsiniz. Ancak bunu yaparken banka tarafından size çıkarılan masrafları da değerlendirmeye almanızı tavsiye ederiz. Böylelikle çok daha isabetli bir karar verebilirsiniz.

Katılım bankaları kâr payı oranları için de ayrı bir inceleme yapmanız gerekmektedir. Bu kapsamda katılım bankaları ile ne kadar kazanç sağlayacağınızı belirtmek doğru olmayacaktır. Zira bankalar kendi elde ettikleri kârlardan size pay ayıracaklardır. Ancak paranızın devlet güvencesi altında olduğunu da bildirmek isteriz.