Emeklilikte 5 yıl avantajı! SGK piyangosunun kimlere vuracağı açıklandı!

Emekli olmak için Bağkur prim eşitlemesine dair yasal düzenlemenin ayrıntıları belli olmaya devam ediyor. Yapılacak olan düzenlemeden kimlerin yararlanacağını Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun açıkladı.
Emeklilikte 5 yıl avantajı! SGK piyangosunun kimlere vuracağı açıklandı!

Türkiye’de emeklilik koşulları açısında Bağkur’lular oldukça ağır şartları yerine getirmek zorunda kalıyorlar. Bağkur üzerinden emekli olabilmek için kişilerin 9000 güm prim ödemeleri gerekiyor. Bu da özellikle küçük esnaf olarak tabir edilen vatandaşları zorluyor. Bu kişiler uzun yıllar prim ödemesi yapmak durumunda kalırken yanlarında çalıştırdıkları SSK’lılar çok daha kısa sürelerde emekli olabiliyorlar. Bu da genellikle haksızlık olarak değerlendiriliyor.

YASAL DÜZENLEME YAPILACAK!

Bağkur ile SSK’nın prim eşitlemesi için yasal düzenleme yapılacağı yaklaşık 1 yıldır dile getiriliyor. Son yapılan genel seçimler öncesinde vatandaşlara söz verildi. Buna dair Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çalışma yaptığı biliniyor ama bu çalışmanın ne zaman nihayetlenip uygulamaya geçeceğine dair ise net bir bilgi bulunmuyor. Sürecin orta vadede tamamlanıp Bağkur’lu vatandaşlara daha kolay koşullarda emekli olma hakkı verilmesi planlanıyor.

KİMLER YARARLANACAK?

Bağkur için prim şartının 9000 günden 7200 güne düşürülmesi durumunda bunun tüm Bağkur’luları kapsamayacağı daha önce defalarca açıklandı. Kimlerin bu imkandan yararlanabileceklerine dair Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun’dan önemli bir açıklama geldi.

Kapsam hakkında bir bilgi veren Özgür Erdursun, “Bağkur'da prim gününe indirim yapılacağını Çalışma Bakanı açıkladı, prim günü 9000 günden 7200 güne düşecek. Peki kimleri kapsayacak? Anladığımız kadarıyla sadece 09.09.1999-30.04.2008 tarihleri arasında sigortalı olanları ve küçük esnaf dediğimiz Basit Usule tabi vergi mükelleflerini kapsayacak diye düşünüyorum. Umarım tüm Bağkur'lular bu kapsama dahil edilir.” dedi.

Yapılan bu değerlendirmeye göre EYT kapsamında olanlara prim eşitlemesi ile imkan tanınmayacak. Onların emekli olmak için yaş şartları bulunmuyor. Ancak 9000 prim günü toplamaları gerekiyor. 2008 sonrasında sigortalı olanlara da 7200 prim günü ile Bağkur üzerinden emekli olma imkanı verilmeyecek. Kademeli emekliliğin bir modeli olan yeni sistemin ne zaman devreye alınacağına dair kesin bir açıklama henüz yapılmadı.

5 YIL AVANTAJI VERİLECEK!

Yasal düzenleme ile prim gün sayısı şartları 9000 günden 7200 güne düşecek olan Bağkur’lular için 1800 günlük bir avantaj elde edilecek. Bu da 5 yıllık bir fayda sağlayacak. Emekli olma yaşı düşmeyecek ama prim şartını tamamlayanlar fazladan prim ödemesi yapmayacaklar.