Emeklilik başvurunuz reddedildiyse panik yapmayın! İşte haklarınız ve yol haritanız

Vergi indirimi veya engelli raporuyla erken emeklilik başvurusunda bulunan birçok kişi, SGK’dan gelen ret yanıtıyla büyük hayal kırıklığı yaşıyor. Ne yapılması gerektiğini uzman isim açıkladı.
Emeklilik başvurunuz reddedildiyse panik yapmayın! İşte haklarınız ve yol haritanız

Bahsi geçen durumun yaygınlaştığına dikkat çeken Emekli SGK Başmüfettişi İsa Karakaş, konuyla ilgili YouTube kanalında yaptığı açıklamada, başvurusu reddedilen vatandaşlara haklarını aramaları konusunda önemli uyarılar ve yol haritası sundu. Karakaş’ın çok önemli açıklamalarının satırbaşları şu şekilde…

ENGELLİ VATANDAŞLAR DAHA SIK MAĞDUR OLUYOR

Karakaş, özellikle engelli bireylerin bu tür ret kararlarıyla daha sık karşılaştığını belirtti. Vergi indirimi hakkıyla emekliliğin 15 Ocak 2025 itibarıyla kaldırıldığını hatırlatan Karakaş, bu tarihten önce alınan belgelerin yasal geçerliliğe sahip olduğunu vurguladı. Ancak SGK'nın, bu tarihten önce alınmış engelli raporlarını dahi zaman zaman kabul etmeyerek, kişileri belirli hastanelere sevk ettiğini ifade etti.

Bu sevklerde alınan yeni raporlarda engellilik oranlarının genellikle %40’ın altında gösterildiğini belirten Karakaş, bu durumun erken emeklilik hakkını ortadan kaldırdığını söyledi. Uzman, SGK’nın mevzuatındaki karmaşık yapının vatandaşların kafasını karıştırdığını ve hak kayıplarına yol açtığını dile getirdi.

REDDEDİLEN BAŞVURU İÇİN ATILACAK ADIMLAR

SGK’dan gelen ret kararının bir son olmadığını vurgulayan İsa Karakaş, vatandaşlara şu önerilerde bulundu:

İtiraz Hakkınızı Kullanın: SGK’nın verdiği ret kararına karşı itiraz hakkı bulunuyor. Bu noktada, mevzuata uygun şekilde hazırlanmış, sağlam gerekçelere dayanan bir dilekçe sunmak büyük önem taşıyor.

Uzman Desteği Alın: Emeklilik süreci ve itiraz prosedürü oldukça teknik bir yapıya sahip. Bu nedenle vatandaşların süreci yalnız yürütmemesi, SGK mevzuatına hakim emekli müfettişlerden ya da sosyal güvenlik hukuku konusunda uzman avukatlardan destek alması tavsiye ediliyor.

Yargı Yoluna Başvurun: SGK itirazı kabul etmediği takdirde, yargı süreci devreye giriyor. Bu noktada İdare Mahkemesi’ne başvurarak hakkınızı arayabilirsiniz. Karakaş, bu süreçte Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay’ın daha önce verdiği emsal kararlara da dikkat edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

SGK HANGİ HASTALIKLARDAN DOLAYI EMEKLİLİK VERİYOR?

Karakaş, SGK'nın en sık hangi rahatsızlıklar nedeniyle malulen emeklilik hakkı tanıdığını da açıkladı. Buna göre listenin başında onkolojik rahatsızlıklar (kanser) yer alıyor. Onu, psikiyatrik rahatsızlıklar, nörolojik hastalıklar, kalp hastalıkları, göz ve ürolojik hastalıklar, hematolojik problemler, gastroenterolojik rahatsızlıklar ve solunum sistemi bozuklukları takip ediyor.

Ayrıca Karakaş, kanser hastalarının malulen emeklilik sürecinde diğer hastalara göre daha hızlı sonuç alabildiğini belirterek, bu konuda detaylı bir rehberin yer alacağı ayrı bir video hazırlayacağını da duyurdu.

Karakaş’ın verdiği bilgiler, emeklilik sürecinde hak kaybı yaşamamak adına vatandaşların dikkatli ve bilinçli hareket etmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Emeklilik başvurusu reddedilen herkes için yasal yolların açık olduğunu hatırlatmakta fayda var.