Emeklilerin Temmuz zammı sızdı! Emekli maaşları yüzde kaç zamlanacak?

Emekli maaşlarına yapılacak olan zamma dair gelen bilgiler emeklileri heyecanlandırmaya devam ediyor. Temmuz ayında emekli maaşlarına yapılacak zamma dair ilk işaretler geldi. Emekli maaşları ne kadar olacak?
Emeklilerin Temmuz zammı sızdı! Emekli maaşları yüzde kaç zamlanacak?

Türkiye’de milyonlarca emekli yaşadıkları geçim sıkıntısı içerisinde yaşamaya devam ediyorlar. Çok sayıda emekli aldıkları 10.000 TL maaş ile yaşamlarını idame etmeye çalışıyorlar. Bu emeklilerin şu anda en büyük umutları ise Temmuz ayında yapılacak olan maaş zamları oldu. Bu maaş zammı ile bir nebze olsun ekonomik durumlarını düzeltmeyi hedefleyen emeklilerin en çok merak ettikleri konu emekli maaşlarına yapılacak zam oluyor.

EMEKLİ MESAJINI VERDİ!

Emeklilerin hükümete seçim öncesinde yaptıkları seyyanen zam talepleri karşılık bulmamıştı. Seçim sonuçları ile görülen ise emeklilerin verdiği mesaj oldu. Emekliler hükümete uyarı yaparken bu uyarının doğru anlaşılıp anlaşılmadığı Temmuz ayında yapılacak zam ile belli olacak. Sadece enflasyon farkının emeklilere zam olarak verilmesi emekliler için ciddi bir mesele olacak. Üstelik TÜİK’in enflasyon rakamlarının tartışıldığı bir ortamda bu oranlar üzerinden zam yapılması toplumun tüm kesimlerince haksızlık olarak değerlendiriliyor.

YÜZDE 15 ZAM KESİN!

Emekliler yasal uygulamaya göre her yıl Ocak ve Temmuz aylarında son 6 aylık enflasyon oranı kadar maaş zammını kanunen alıyorlar. Bu zammı vermek emeklilere ek bir gelir imkanı sağlamak anlamına gelmiyor. Sadece emeklilerin enflasyon kayıplarının iadesi olarak değerlendiriliyor. Hatta bu maaş zammı olarak bile görülmüyor. Enflasyon karşısındaki kayıplar telafi edilirken emeklilerin reel olarak ek bir kazancı olmuyor. Enflasyon rakamlarına göre ise 3 ayda yüzde 15 zam kesinleşti. Kalan 3 aylık enflasyon oranı ile emekli maaş zamlarının enflasyon ile alakalı olan kısmı ortaya çıkacak.

KÖK MAAŞ SORUNU ÇÖZÜLMEDİ!

Emekli maaşlarında en büyük sorunlarından birisi de kök maaş uygulaması oluyor. Kök maaş uygulaması ile emeklilerin bir kısmı ciddi anlamda mağdur oluyorlar. En düşük emekli maaşı zamlanmadıkça milyonlarca emekli tek kuruş zam alamıyorlar. Kök maaşları en düşük emekli maaşının altında kalan emeklilerin bir kısmı geçtiğimiz Temmuz ayında 1 TL bile zam alamamıştılar. Bundan dolayı kök maaş meselesi çözülmeden bu sorun sadece en düşük emekli maaşına zam yapılarak geçiştirilebiliyor.

EMEKLİ TEMMUZ ZAMMI İDDİASI!

Emeklilerin Temmuz ayında maaşlarına yapılacak olan zamma dair kulislere sızan bazı bilgiler bulunuyor. Buna göre Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından talimat verildiği bildirildi. Buna göre bütçe imkanlarının sınırları emekliler için zorlanacak. Hem emekli maaşlarına hem de en düşük emekli maaşına ayrı ayrı zam uygulaması yapılacak. Emekli maaş zammının yüzde 30-35 arası olması beklenirken en düşük emekli maaşının da 13.000 TL seviyesine çıkarılmasının hesaplarının yapıldığı bildirildi.