Emeklilerin Temmuz zammı kulislere düştü! En düşük emekli maaşı kaç TL oluyor?

Emekli maaşlarına yapılacak olan Temmuz zammı ile alakalı olarak yeni gelişmeler yaşanıyor. Emeklilerin maaşlarına yüzde kaç zam yapılacak? En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
Emeklilerin Temmuz zammı kulislere düştü! En düşük emekli maaşı kaç TL oluyor?

Emekli maaşlarına her yıl olduğu gibi bu yıl da Temmuz ayında zam uygulanacak. Bu zammı milyonlarca emekli büyük bir heyecanla bekliyorlar. Zamma ilişkin bazı veriler ortaya çıkarken kulislerde de hareketlilik yaşanmaya başlandı. Hem zam oranı hem de en düşük emekli maaşı ile alakalı rakamlar Ankara kulislerinde dile getirilmeye başlandı.

ENFLASYON KONTROL ALTINDA

Emekli maaşlarına yapılacak olan zam enflasyon oranları ile belirleniyor. Bundan dolayı ekonomi yönetimi enflasyon ile mücadele politikasını çok dikkatli bir şekilde yapmaya devam ediyor. Enflasyonda hesap edilmeyen bir yükseliş olması halinde 16 milyon emeklinin maaşı etkilenecek. Bundan dolayı da yapılması gereken bazı zamların yapılması dahi engelleniyor. Seçim sonrasında zam yağmuru başlayacağı iddia edilmişti ama ekonomi yönetimi emekli maaşlarının fazla zamlanmasını engellemek için bu zamların devreye sokulmasını engelliyor. Hatta doğalgaz ve elektrik fiyatları aylardır zamlanmıyor.

TEMMUZ ZAMMI ÇOK YÜKSEK OLMAYACAK!

Emeklilerin Temmuz ayında maaşlarına yapılacak zam oranının çok fazla olmaması için ayrıca gayret ediliyor. SGK’nın bütçesinde büyük bir açık oluşmaması yapılan bu uygulama esasında emeklilere de olumlu yansıyor. Yüksek maaş zammı alarak yüksek enflasyon karşısında bu maaş artışının erimesi yerine daha düşük zam alıp fiyatların çok fazla artmaması tercihe diliyor. Bu çerçevede emekliler için hesaplanan bazı zam oranları bulunuyor.

YÜZDE 25 ZAM KARARI!

Emeklilerin şu ana kadar kesinleşen zam oranları yüzde 15 seviyesinde bulunuyor. 3 aylık daha enflasyonun eklenmesi ile bu oranın yüzde 20’nin üzerine çıkması ve refah payı artışı ile emekli maaş zammının yüzde 25’e tamamlanmasının planı yapılıyor. Bu durumda 16.000 TL emekli maaşı alan bir emeklinin Temmuz 2024 maaşı 20.000 TL’ye yükselecek. Dörtte bir oranında maaş artışı ile emekliler biraz olsun nefes alabilecekler.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI KARARI!

En düşük emekli maaşına da zam yapılması kesinleşti. Kulislerde yer alan bilgilere göre en düşük emekli maaşı da 12.500 TL’ye yükseltilerek emeklilerin kök maaş sistemi nedeniyle mağdur edilmemeleri sağlanacak. Tüm bu gelişmeler ile alakalı olarak ilerleyen günlerde önemli adımların atılacağı bildirildi.