Emekli zammı gelişmesi! Açıklama yapıldı, maaş zammı hesaplandı!

Emekli maaşlarına yapılacak olan zam ile alakalı olarak açıklamalar ardına ardına geliyor. Emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak? Emeklilere hükümetin yeni müjdeleri neler olacak?
Emekli zammı gelişmesi! Açıklama yapıldı, maaş zammı hesaplandı!

Emekli maaşları konusu gündemin ana maddesi olmaya devam ediyor. Milyonlarca emekli maaşlarına zam beklerken Temmuz 2024 dönemini iple çekmeye başladılar. Hükümetin ise milyonlarca kişiyi etkileyecek olan bu zam kararı için çalışma başlattığı bildirildi. Yapılan çalışmalara dair zaman zaman en yetkili isimlerden açıklamalar geliyor. Emekli maaş zamlarında son gelişmeler neler?

CEVDET YILMAZ AÇIKLAMA YAPTI!

Emekli maaşlarına yapılması beklenen zamma dair Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Açıklamalarda bulunarak, “Çalışma Bakanlığımızın emekliler ile alakalı olarak çalışmaları var. Bu sadece maaş zammı değil. Bu yılı Emekliler yılı ilan ettik. Buna uygun bir şekilde emekli vatandaşlarımıza müjdeler duyuracağız. Emeklilere enflasyona göre yapılacak emekli zammının yanında ek artış da yapılacak. Ayrıca çok sayıda imkan da sosyal haklar kapsamında emeklilere verilecek. Bu imkanlar direkt emeklilerin bütçelerini etkileyecek.” dedi.

Emekli maaşları için zam çalışması yapıldığının altını çizen Cevdet Yılmaz, “Emeklilerimizin maaşlarına 6 aylık bir artış yapılmış ve yüzde 50’ye varan iyileştirme olmuştu. Bu 6 ay için yapılan zamdı. Temmuz ayında bir 6 aylık daha değerlendirme yapılacak. Bunun için de gerekli ayarlamalar yapılacaktır. Emeklilerimizi memnun edecek kararlar alınacak ve ülkemizin artan imkanlarını emeklilerimiz ile paylaşacağız. Bu bugüne kadar böyle oldu, bundan sonra da böyle olacak.” ifadelerini kullandı.

EMEKLİLERE YÜZDE KAÇ ZAM VERİLECEK?

Emekli maaşlarına Temmuz ayında zam yapılacak ve bu oran da yavaş yavaş netleşmeye başladı. Bunun için ilk olarak enflasyon verilerine bakılması gerekiyor. 2024 yılının ilk 6 ayında ortaya çıkacak enflasyon emekli maaşlarına direkt zam olarak yansıtılacak. Yılın ilk üç ayında gerçekleşen yüzde 15,05 oranındaki enflasyonu emekliler şimdiden ceplerine zam olarak koydular. Geride kalan 3 ayda ortaya çıkacak enflasyon da bu rakamın üzerine konularak emekli zammı oranı belirlenecek. Bu oranın yüzde 25 seviyesinde olması bekleniyor.

Emeklilere sadece enflasyon farkı verilerek zam yapılmayacak. Bu rakamın üzerine bir de refah payı artışı eklenecek. Bu refah payının ne kadar olacağının bir hesaplama formülü yok. Tamamen hükümetin inisiyatifinde olan bu uygulamada yaklaşık yüzde 5 civarında bir zam oranı uygulanıyor. Bu şekilde emeklilerin maaş zamlarının Temmuz 2024 döneminde toplam yüzde 30 olması bekleniyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ZAMLANACAK!

Emekliler için merak konularından birisi de en düşük emekli maaşı oluyor. 10.000 TL olan en düşük emekli maaşı için de zam hazırlığı yapıldığı bildirildi. Bu rakamın 12.500 TL’ye çıkarılacağı kulislere yansırken tün bunları müjde olarak ilerleyen haftalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması bekleniyor.