Emekli Maaşlarına Promosyon Müjdesi

Bankalar tarafından her zaman potansiyel müşteri olarak görülen emeklilerin maaşları ile ilgili promosyon kampanyaları yeniden gündeme geldi. Düzenlenen kampanyalarla 900 liraya kadar çıkabilme imkanı yaratılan maaş promosyonları üç yıl için aynı bankadan maaş alma sözü veren emeklileri kapsıyor.
Emekli Maaşlarına Promosyon Müjdesi
Alınan maaşa göre 300, 375 ve 450 liralık tabandan verilen emekli maaş promosyonları bankalar tarafından yaratılan çeşitli uygulamalarla çoğaltılmaya çalışılıyor. Örneğin emekli bir tanıdığını daha maaş müşterisi olarak bankaya getirenlere 125 liraya kadar ek promosyon sunuluyor. Ayrıca bankalar kendi emekli müşterilerine iki gün önceden maaş çekme, bedava EFT ve havale, kredi başvurularında özel faiz gibi ek imkanlar tanımaya başladılar. FIBABANK’ın promosyon ödemeleri ise 330, 415 ve 500 liraya kadar çıkıyor. Piyasadaki en yüksek promosyon rakamları şimdilik bunlar.

SSK, Bağ-Kur ve SGK’nin tüm emeklilerini kapsayan bu uygulamalar şüphesiz ilgi çekiyor. Fakat emekli maaşlarına son olarak yapılan Temmuz zamlarının sadece yüzde beşte kalması konunun esas yönünü oluşturuyor. Bu yüzden çoğu emekli tarafından bankaların promosyon uygulamaları açık yaraya merhem sürmek sürmek şeklinde tanımlanıyor.

Türkiye’de Emekliler

Geçen yıl açıklanan verilere göre Türkiye’de 12 milyon 324 bin 168 emekli var. Yani devletten bu sayıdaki kişi emeklilik, malullük, ölüm aylığı ile dul ve yetim maaşı alıyor. Dünyadaki sosyal verilere göre bir emekliye karşılık 4 çalışan olması ideal toplumun bir işareti olarak kabul edilmekte. Oysa bu rakam Türkiye’de 1,63 civarında. Türkiye’de 22 milyon 407 bin 415 kişinin sigortalı olarak çalıştığı geçen yıl Temmuz ayı verilerinde ve CHP’nin verdiği soru önergesi sonucu açıklanmıştı. (Bu arada SGK’den uzun süredir herhangi bir konuda veri akışı gelmediği ilgili çevreler tarafından not olarak belirtilmektedir.) Yani ülkemizde 1,63’lük çalışana karşı bir emekli var.

Emeklilerin durumu sosyal medya platformlarının gündeminden de düşmüyor. İstedikleri gibi tatile çıkan yabancı ülke emeklileri ile ucuz ekmek (hatta çarşıda bedava tuvalet) peşinde olan bizim emeklilerimiz sık sık karşılaştırılıyor. Bu sosyal gerçekler ortada olmasına rağmen “promosyon müjdeleri” haber başlıklarında sürüp gidiyor.