Elektrik faturasını ödeyemeyen esnaflar işyerlerini kapatıyor

Uşak Aşçılar ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Şeref Parlas, oda üyelerinin elektrik ve doğalgaza gelen zamların ardından iflasın eşiğine geldiğini belirtti.
Elektrik faturasını ödeyemeyen esnaflar işyerlerini kapatıyor

Parlas, son iki ayda, artan girdi maliyetleri, asgari ücret, akaryakıt, doğalgaz ve her şeye gelen zincirleme zamlar yüzünden 50 oda üyesi esnafın işyerini kapattığını belirtti.

Yılların kasabı Osman Efe de geçen ay 10 bin TL, bu ay 12 bin TL gelen elektrik faturasının kiradan fazla olduğunu belirterek sadece elektrik faturasını karşılamak için mevcut birikimini kullandığını, yakında birçok esnaf gibi işyerini kapatmak zorunda kalacağını açıkladı.

“2 ayda 50 esnaf işyerini kapattı”

Odasında kayıtlı 715 üyeden 50’sinin elektrik ve doğalgaza gelen zamların ardından işyerini kapattığını açıklayan Uşak Aşçılar ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Şeref Parlas, 2020 ve 2021 yıllarında yaşanan pandemi sürecinde darbe yiyen esnafın, özellikle artan elektrik ve doğalgaz zamları yüzünden şoka girdiğini ve durumunun her geçen gün kritikleştiğini belirtti.

Parlas, “Ahilik geleneğinin temsilcisi, eli açık ve toplumun gülen yüzü olan esnafımızın yüzü artık gülmemektedir. Önce pandemi süreci, şimdi de elektriğe gelen yüzde 40, doğalgaza gelen yüzde 50 zam yüzünden esnafımızın dayanacak gücü kalmamıştır.

Esnaf ve sanatkârlarımız için bundan sonrası iflas ve işyeri kapatmadır. Elektriğe yapılan zamlar sonucu esnafımız iş yapamaz hale düşmüştür. Bu zamlardan sonra tüm ürünlerin fiyatı artacak vatandaşımız için de hayat şartları daha da zorlaşacaktır. Gerek benim odama kayıtlı, gerekse başka odlara kayıtlı esnafımızın pek çoğunun yılbaşına kadara dayanabileceğini sanmıyorum” dedi.

Parlas hükümete seslendi

Çözüm önerilerini de açıklayan Parlas, “Hükümetimizden isteğimiz, derhal elektrik zamlarını geri çekilmesidir. Doğalgaz fiyatında indirim yapılmasını ve akaryakıt fiyatlarında indirime gidilerek yeni zamlar yapılmamasını acilen talep ediyor ve içimizi rahatlatacak haber bekliyoruz. Yaşanabilir, nefes alabileceğimiz, sürdürülebilir bir esnaf destek paketinin çok acil hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Hükümetimizden bu zor dönemimizde kredi faizlerinin silinerek mevcut borçların 2023 yılı başına kadar ertelenmesini sigorta ve BAĞ-KUR gibi aylık ödemelerin altı ay ertelenmesini bekliyoruz” ifadesini kullandı.

“Kiradan fazla elektrik faturası ödüyorum”

Uşak’ta 100 yıldan fazla kasaplık yapan Efe ailesinin 3’üncü kuşak kasabı Osman Efe, işyerinin ve benzeri işyerlerinin aylık 4 bin TL civarında kirası olduğuna dikkat çekti.

Efe, “Ama ben geçen ay 10 bin TL, bu ay 12 bin TL elektrik faturası ödedim. Kiradan fazla elektrik faturası ödüyorum. İşyerimde bırakın kar etmeyi, birikimlerimi harcayarak ya da eş dosttan borç bularak işi döndürmeye çalışıyorum. Böyle giderse kepenkleri indireceğimiz zaman yakındır. Lütfen bu duruma bir çare bulunsun” şeklinde yakındı.

(SALİH KILINÇ / HABER)