EFT Nasıl İptal Edilir?

Bankacılık sektörü müşterilerine sürekli yeni bir bankacılık ürünü ve hizmeti sunmaktadır. Gelişen teknolojinin olumlu yönde kullanılması ile müşterileri memnuniyetini göz önünde bulundurarak hizmet alanlarını artırırlar. Bankaların sunduğu bu hizmetler içerisinde EFT ile para aktarımı en çok yapılan bankacılık işlemlerinden biri olmuştur. Bu hizmetlerin kullanıldıkça işlem esnasında yapılan hataları da beraberinde getirmiştir.
EFT Nasıl İptal Edilir?

EFT yolu ile yapılan para transfer işlemleri, iki şekilde yapabilir. İlki yani hata yapma olasılığı daha düşük olan IBAN numarası ile yapılan işlemdir. İkincisi ise banka hesap numarası ile yapılan işlemdir. Hata yapma ihtimali düşükte olsa her iki yöntemde de hata ihtimali bulunmaktadır.

EFT işlemi esnasında bilgiler yanlış girildiğinde EFT iptali iki aşamada gerçekleştirilebilir.

Birinci aşama, transfer işlem onayından sonra az bir süre içinde EFT Bankanın Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmaz ve gönderilen para beklemede kalır. Bu süre içerisinde zaman geçmeden EFT’nin iptali kolayca yapılabilir. İptal için en hızlı yöntem müşteri temsilcisi ile görüşülerek EFT iptalinin yapılmasıdır yada EFT işlemi yaparken kullanılan ekranda işlem bitirilmemiş ise para transfer menüsünden EFT İptal seçilerek iptal gerçekleştirilebilir.

İkinci aşama, yapılan hata para aktarımı gerçekleştikten sonra fark edilirse, kullanılan bankacılık kanalı EFT iptali gerçekleştirilemez, EFT iadesi için talepte bulunulması gerekir. İşlem yapılan bankanın müşteri temsilcisi ile görüşülerek gönderilen paranın bloke edilmesi sağlanır. Daha sonra, müşteriden banka şubesi ya da çağrı merkezi aracılığıyla dilekçe vermesi istenir. Dilekçe sayesinde, karşı banka müşterisinden alacağı onay ile parayı iade eder. Onay alınamaması durumunda transfer edilen para iade edilmeyecektir. Bu durumda yasal yollara başvurulması gerekmektedir.

Eğer EFT ileri tarihli ise iptali daha basit yapılır. Para henüz hesaptan çıkmadığından mobil uygulama veya internet bankacılığından iptal edebilir. İptali için menüdeki para transfer seçilerek EFT talimatları bölümüne girilir. Bu kısımda bekleyen EFT işlemleri bulunur. İptal edilmek istenen EFT seçilip iptali yapılır. Müşteri temsilcisi aracılığı ile de iptal işlemi gerçekleştirebilir.

İade işleminin ters EFT olması nedeni ile bankalar müşterilerinden EFT ücreti alabilirler. EFT iptali iadesinin ne zaman olacağı bankanın gizlilik ve çalışma politikasına bağlıdır.