E-kart sistemi için hat sahiplerinden yüzde 10 alınacak

Uşak Belediye Meclisi Aralık Ayı toplantısında; Uşak Belediyesi Şehir İçi Belediye Denetimli Özel Halk Otobüsü Yönetmeliği'nin 26. maddesi a) fıkrasında bahsi geçen elektronik ücret toplama sisteminde Belediyece alınacak olan işletme izin bedeli oranının belirlenmesi konusu görüşüldü.
E-kart sistemi için hat sahiplerinden yüzde 10 alınacak

Karara göre e-kart sisteminin kurulması için ilk 5 yıl hat sahiplerinden yüzde 10 diğer yıllarda yüzde 5 tesis kurulum payı alınması oy çokluğu ile kara bağlandı.

Bu madde hakkında meclis üyelerine bilgi veren Uşak Belediye ve Meclis Başkanı Mehmet Çakın, 81 ilden 76 sının elektronik kart sistemine geçtiğini, geçemeyen 5 il arasında Uşak’ın bulunmasının üzücü olduğunu söyledi.

Çakın, “Uşak’ta 2013 yılında geçilmişti. Ancak mahkeme kararı ile vazgeçilmek zorunda kalındı. O koşullarda yenilenmediği için elle para toplanmaya devam etti. Özellikle salgın döneminde bunun sağlık yönünden ne kadar zararlı olduğunu sizler de takdir edersiniz. Yolcu sayısı belirlemek, durakları belirlemek açısından ve de mali açıdan toplu taşım hareketlerini kayıt altına almak için bu sisteme geçmek gerek. Uşakta tüm hatlar özel sektörde. Onun için bu sistemin kurulması ve özel firma tarafından değil, belediye tarafından yapılmasını istedik ve hat sahiplerinden tahsil edilmesini istedik. Buna göre bir komisyon ücreti belirledik. Hat başkanları ile görüşerek bu sistemi pandemi koşullarını da göz önüne alarak Uşak’ı en kısa zamanda elektronik kart sistemine kavuşturmuş olacağız. İçişleri Bakanlığı genelgesinde HES kodu sorgulaması da yapılması istiyor. Belediye, vatandaş ve özel hat sahiplerinin faydası olacağına inanıyorum. İhale ile yapacağız.

İYİ Parti Grubu adına söz alan Tolga Pirinçci, “Oranlar konusunda kaygılarımız var. İlk yıl yüzde 10 çok yüksek. Bizi grup olarak bunun yüzde 5 e düşürülmesini istiyoruz. Sonra tekrar zam gelir vatandaşa yük biner” dedi.

Başkan Çakın, “Hat sahipleri ile görüşmeler neticesinde bu karar vardık. Belediye olarak vatandaşı temsilen masanın diğer ucundayız.  Kamu yaranını düşünerek bir karar aldık. Bu oranları vatandaşın, hat sahibinin ve belediyenin çıkarlarına uygun olarak belirledik. Duruma göre bu oranlar yeniden belirlenebilir. Amacımız, bir an önce elektronik kartlı sisteme geçmektir ” ifadesini kullandı.

Madde İYİ Parti grubunun ret vermesi nedeni ile oy çokluğu ile madde kabul edildi.