Döviz Kuru Yükselirse Ne Olur?

Ekonomik bir krizin başlangıcı olan döviz kurunun yükselmesi durumunda, neredeyse her şey zamlanır. Tamamen dışa bağımlı bir ülke haline gelen Türkiye’de gıdadan hammaddeye kadar her şe ithal edildiği için stoklar tükendiğinde dolar zamlarının görülmesi de söz konusu olacaktır.
Döviz Kuru Yükselirse Ne Olur?

Döviz kuru yükselirse her şey zamlanır. Çünkü Türk lirasının değeri dolar, euro ve sterlin karşısında son derece azdır. Dövizin yükselmesi, son derece önemli bir gelişmedir. Bu yüzden Türk lirasının dengelenmesi için piyasaların yükselişlerinin aşırılara ulaşmaması gerekmektedir. Dövizde yaşanan değer kaybının olumsuz geri dönüşleri nedeniyle etkilenmesi mümkün olacağı bilinmektedir.

Dış İlişkiler Döviz Kurunu Neden Etkiliyor?

Dış ilişkiler nedeniyle yaşanan gerginlikler ya da yeni anlaşmalar döviz kurunun yükselmesine neden olabilir. Döviz kurundaki yükselişin temel nedeni, dış ilişkilerin ciddi ölçüde zarar görmesi ve piyasadaki döviz azlığıdır. Herkesin döviz alması piyasadaki talebin artmasına fiyatın yükselmesine neden olur. Böylece ihtiyaç duyulan dövizin alınması için daha fazla Türk Lirasına ihtiyaç duyulur. Türk lirasının değer kaybetmesi, Türk lirası kazanan herkes için son derece ciddi zarar anlamına gelir. Ancak döviz kazanan birinin bu durum üzerinden olumlu etkilenmesi söz konusu olur. Dış ilişkilerdeki dengesizlikler de etki gösterdiği için son derece önemlidir.

Ekonomide Durum Nasıl Olur?

Üretici eğer döviz üzerinden ürün ya da hammadde alıyorsa bu durum son derece tehlikelidir. Çünkü her şeyin zamlanması söz konusu olur. Ama yerli ürün alıyorsa fiyatları etkilemez. Tersine daha fazla satış yapmasına neden olur. Ancak ekonomide birçok sorunun yaşanması iş adamlarının ticaretlerini de etkiler. Çünkü ithalat yapan sektörler son derece olumsuz etkilenecekleri döviz yükselişi için zarar yaşarlar. Bu da işten çıkarmalar, şirketi küçültmeler, giderleri kısmalarla sonuçlanabilir.