Döviz Kurları Neden Yükselir veya Düşer?

Döviz, yabancı ülkelerin para birimlerini temsil etmektedir. Döviz kurları, altın fiyatlarında olduğu gibi talep ve arz durumuna göre değişkenlik göstermektedir.
Döviz Kurları Neden Yükselir veya Düşer?

Ülkelerin dünya üzerinde yapmış olduğu alışverişlerdeki açıklar, o ülkenin döviz talebini oluşturmaktadır. Kısaca bir ülkenin döviz talebi, cari açığı denilebilir.

Döviz kurları, ülkenin sahip olduğu döviz miktarının azlığına veya fazlalığına göre belirlenmektedir. Örneğin; Bir ülkenin iç piyasasında yeterli miktarda döviz bulunmuyorsa şirketlerin veya vatandaşların bu döviz talebini karşılayacak durumları yoksa o ülkenin döviz açığı bulunmaktadır. Bu açıkta, ülkedeki döviz fiyatlarının yükselmesine veya düşmesine neden olur. Ülkemizde bulunan cari açık sebebi ile döviz kurları sürekli yükselme halindedir. Kısaca, “İç piyasadaki döviz ihtiyacı karşılanmazsa, döviz değerlenir” diyebiliriz.

Döviz Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Döviz fiyatlarının belirlenmesindeki bir diğer faktör ise siyasi istikrardır. Bir ülke içerisindeki siyasi ortam gergin ise, döviz ise bu durumdan olumsuz olarak etkilenecektir. Ayriyeten de borsa bu durumda eksi olarak işlem görür. Borsanın eksi olarak değer görmesi, döviz cinsi araçların fiyatlarının artmasına neden olacaktır.

Bir ülkenin ekonomisi istikrarlı bir şekilde devam ederse, o yıl ülkeye gelecek turist sayısı o oranda artış yaşanır ve bu durumda dövizde artış gözlemlenir. Dövizdeki bu artışta döviz kurlarında düşüşü sağlar. Altın ve döviz yatırım aracı olarak tercih edilir ancak, birbiri ile ters bir ilişki içerisindedir.