Döviz Artışları Hangi Sektörleri Etkiliyor?

Son günlerde hızlı bir yükseliş gösteren TL değer kaybı Euro ve Dolar’ın yükselmesine neden oldu. Bu durumda birçok sektör etkilenmeye başladı.
Döviz Artışları Hangi Sektörleri Etkiliyor?

Başta konut sektörü olmak üzere elektronik, giyim ve beyaz eşya sektörlerinde ciddi bir zam göze çarpıyor. Ama döviz artışları sadece bu sektörleri değil gıda sektörünü de ciddi ölçüde etkiliyor. Nasıl mı?

Marketler De Zamı Gördü

Üretim ülkesi olmasına rağmen ürettiğini satamayan ve ithal eden bir ülke olan Türkiye, mercimekten pirince kadar birçok gıda ürününü ithal ediyor. Bu durum ciddi bir kayba neden olurken vatandaş aldığı parayı sürekli yükselen bu fiyatlar karşısında aynı günde eritiyor. Her hafta bir kaç kere benzine zam yapılan ülkede, birçok kişi maddi olarak borçla yaşıyor ve her geçen gün bu borçlanma artış gösteriyor.

Emlak Piyasası Yükselişte

Konut sektöründe ciddi bir kayıp yaşayan ve faiz indirimine rağmen aradığını bulmayan satıcılar, yeni projelerde inşaat maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle evlerin fiyatlarında da artış yapacaklar. Bu da 1-2 aylık bir süre içinde gerçekleşecek. Türk Lirasının değer kaybı yaşadığı ve her geçen gün birçok ürünün ciddi zamlarla satıldığı marketler, pazarlar ve elektronik eşya mağazalarındaki bu artışlar, esnafa da yansıyor.

Elektronik ve Araç Sektörü

Şüphesiz en büyük artışın görüldüğü elektronik ve araç sektöründe de vergiler nedeniyle alınan ürünün iki üç karının vergi olarak ödenmesiyle karşılaşıyoruz. Yni dövizin artması bir nevi vergilerin artması, zamların bir bir gelmesi ve vatandaşın daha fazla borç yükü altına girmesiyle eş anlamlı olarak fark ediliyor. Araba ya da elektroniklerdeki ciddi fiyat artışları birçok kişinin elindekini de satmasına neden oluyor. Böylece ekonomik krizlerden daha fazla etkileniyor.