Domates üreticilerinin yüzü güldü

Uşak’ın Banaz ilçesine bağlı Hatıplar köyünde sera domatesçiliği yapan 120 ailenin yüzü artan domates fiyatları karşısında güldü.
Domates üreticilerinin yüzü güldü

Köyde seracılık kurulmasına öncülük eden Kooperatif eski başkanı Ahmet Çelik, domatesi serada 5 TL’den sattıklarını ve yarı yarıya kazandıklarını belirtirken, manav tezgâhlarında 6,5 – 8 TL arasında alıcı bekleyen domatesler, el yakan fiyatları ile  tüketiciyi de kara kara düşündürüyor.

Uşak’ın Banaz İlçesine bağlı Hatıplar Köyünde 110 dekarlık bir alanda 120 aile yılda 5 bin ton domates üreterek Uşak domates piyasasını belirliyor. Konu ile ilgili bilgi veren S.S. Hatıplar Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çelik, “Daha önceleri, köyümüzdeki seralardan doğrudan yurt dışına domates ihraç ediyorduk. Sonra ihracat olayı bir takım sıkıntılar yüzünden duraksadı. Bizde kooperatif vasıtası ile ürettiğimiz domatesleri kendimiz pazarlamaya başladık. Bu yıl domateslerimiz tarlada iyi para etti. Pazarladığımız domatesler 5 TL’den alıcı buldu. Üretici olarak yüzümüz güldü” şeklinde memnuniyetini dile getirdi.

Öte yandan Uşak’ta Pazar tezgâhları ve market reyonlarında kalitesine göre 6,5 – 8 TL arasında satışa sunulan domates fiyatlarını gören tüketiciler ise bu fiyata nasıl domates alacaklarını bilemediklerini, ihtiyaçlarının yarısı kadar domates almak sureti ile bir çözüm bulduklarını söyledi.

“ANTALYA SERALARINDA GÖRDÜLER KÖYLERİNDE UYGULADILAR”

S.S. Hatıplar Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çelik, Banaz İlçesine bağlı Hatıplar Köyünde domates seracılığının ilginç öyküsünü şöyle anlattı:

 “1993 yılında ağabeylerim Musa ve İbrahim Çelik, iş bulamayınca Antalya ya giderek seralarda yevmiye ile domates toplamaya başladılar. Köyümüzden 35 aileyi de Antalya ya götürdüler. Ağabeyim İbrahim 2000 yılında köye dönerek, bana köyde sera kurmamızı önerdi. Konuyu araştırdık. Uzmanlar, köyümüzün yayla seracılığı için mükemmel bir iklime sahip olduğunu tespit edince, biz de 3 kardeş seracılık işine soyunduk. Daha sonra bu işten para kazandığımızı gören köylülerimiz de sera kurmaya başladı. Seracılığın gelişmesi ile köyümüzün 13 yıl önce 500 kişi olan nüfusu bugün bin kişiye ulaştı. Köyümüzden Uşak’a ve başka köylere göç olayı durdu. Şu anda 110 dekar alanda 120 aile sera kurarak domates yetiştiriciliği yapıyor. Yılda 5 Bin ton domates üreterek hem köy hem de Uşak ekonomisine katkıda bulunuyoruz. Domates üretiminden köyümüze yıl bazında ortalama 2 Milyon 500 Bin TL civarında bir gelir elde ediyoruz. Köyde okula giden 140 öğrencimiz var. Civar köylerde öğrenci olmadığı için okullar kapandı. Uşak’ta domates piyasasını bizim buralardaki seralardan kalkan domatesler belirliyor” dedi.