Doları olanlar dikkat! İşler terse döndü, 2,5 TL düşecek tahmini şok etti!

Ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut dolar kuru ile alakalı olarak iddialı bir açıklama yaptı. Dolar kurunun düşebileceğini söyleyen Evren Devrim Zelyut bu düşüşün nasıl olacağını aşama aşama anlattı.
Doları olanlar dikkat! İşler terse döndü, 2,5 TL düşecek tahmini şok etti!

Türkiye’de dolar kurunun Merkez Bankası tarafından baskılanması kur yükselişini uzun zamandır engelliyor. Ancak ekonomi alanında yaşanan bazı gelişmelerle beraber dolar kurunda yükselişler için değil düşüşler için değerlendirmeler gelmeye başladı. Bu konuda ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

POLİTİKA FAİZİNDE İNDİRİM YAPILACAK!

Merkez Bankası’nın seçim döneminde sattığı dolarları kasasına yeniden koymasını değerlendiren Evren Devrim Zelyut, “Merkez Bankası seçim döneminde 25 milyar dolar sattı. Seçimden sonra ise toplamda 30 milyar dolarlık alım gerçekleştirdi. Bu süreçte politika faizi yüzde 50’ye yükseldi. Dolayısıyla faiz oranları yükseldikçe döviz kurlarının düşmesini beklemek olmazdı. Biz politika faizini gecikmeli olarak piyasalara etkisini görüyoruz. Temmuz ayında 10 puan, Ağustos ayında da 10 puan faizlerin düşmesi bekleniyor.” dedi.

TEFECİLERİ DAVET EDİYORUZ

Tefeci faizine dikkat çeken Evren Devrim Zelyut, “Tefeci faizi bir şekilde batı sermayesi tarafından satın alınıyor. Tüm bunlar Türk lirasının arkasından esen rüzgarlar oluyor. Ancak unutulmaması gereken bir konu var. Burada Türkiye’nin ihracatını artırarak rezervlerini doldurması gibi bir durum yok. Biz sanayicinin, esnafın gırtlağına basıp yüzde 50 politika faizi ile tefecileri davet ediyoruz. Bu durumun da sonbahardan sonra devam ettirilmesine imkan yok.” ifadelerini kullandı.

DOLAR KURU DÜŞER Mİ?

Dolar kurunun düşüşüne dair ihtimali değerlendiren Evren Devrim Zelyut, “Dolar kurunda düşüşler görebiliriz. Dolar kuru eğer 30 TL’ye düşerse ben bu duruma şaşırmam. Kur Korumalı Mevduat uygulamaya girince dolar kurunda şelale düşüşü görmüştük. Öyle bir düşüş ile karşılaşmayacağız. Eğer öyle bir düşüş olursa zaten ekonomik dengeler bozulur ve bu da farklı sıkıntılara yol açar.

Yaz aylarında turizm gelirleri ile beraber ekonomi biraz rahat eder. Ancak sonbahar geldiğinde işler değişecek. Yazın baz etkisi ile enflasyonu düşürdünüz ama sonbaharda bu düşüşü devam ettirebilecek misiniz? Bunun için yapısal reformların yapılması gerekir. Hükümetin önünde 2-3 aylık döviz kurlarında çok rahat olacağı bir dönem var. Dolar kurunda dramatik bir düşüş olmasa da 30 TL’ye düşüşleri takip edebiliriz.” şeklinde konuştu.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.