Dolar kuru 25 TL mi oluyor! Açıklama yapıldı, formül belli oldu!

Türkiye’nin en önemli ekonomistleri arasında bulunan Dr. Mahfi Eğilmez dolar kurunun 25 TL’ye düşmesinin koşulunu açıkladı. Ne yapılırsa dolar kuru 25 TL'ye düşer? Dolar kuru 25 TL’ye düşecek mi?
Dolar kuru 25 TL mi oluyor! Açıklama yapıldı, formül belli oldu!

Türkiye ekonomisinde yaşanan don gelişmeleri ve bundan sonra olabileceklere dair öngörülerini açıklayan Dr. Mahfi Eğilmez dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Dolar kurunun fiyatlanmasına dair açıklama yapan Mahfi Eğilmez kurda düşüşü sağlamanın koşulunu da açıkladı. Enflasyon değerlendirmesi de yapan Mahfi Eğilmez beklediği enflasyon rakamını açıkladı.

FAİZ ARTIRIMI TEK BAŞINA ENFLASYONU DÜŞÜRMEZ

Merkez Bankası’nın faiz politikasına dikkat çeken Mahfi Eğilmez, “Merkez Bankası faiz artırımları yapıyor ama bu faiz artırımları tek başına enflasyonu düşürmeye yetmez. Bunun yanında yapısal reformlar yapılması gerekiyor. Yalnız faiz uygularsanız ekonomiyi batırırsınız. Doğru faiz belirlense de ekonomiyi kurtaramazsınız. Bunun yanına bazı eklemeler yapmak durumundasınız. Ekonomi fazla sayıda parametreden etkilendiği için hepsini dikkate almak zorundasınız.” dedi.

DOLAR KURU NEDEN 32-33 TL'DE TUTULUYOR?

Dolar kuru hakkında da değerlendirme yapan Mahfi Eğilmez, “Dolar kurunu şu anda tutuyoruz. Kura baskı uyguluyoruz. Bunu nasıl yapıyoruz? Döviz satarak yapıyoruz! Bugünlerde ise Merkez Bankası döviz alımı yapıyor. Tersine döndü gibi bir durum var. Ancak çok uzun sürmeyecek yeniden döviz satacaklar. Dolar kuru 32 TL’de, 33 TL’de tutmak istiyorsanız bu dövizi satmak zorundasınız? Peki neden dolar kuru 32-33 TL seviyelerinde tutulmak isteniyor? Onun da bir açıklaması var. GSMH yüksek görünsün diye bunu yapıyorlar.” ifadelerini kullandı.

DOLAR KURUNU 25 TL’YE DÜŞÜRME FORMÜLÜ!

Dolar kurunun 25 TL’ye düşmesinin imkansız olmadığının altını çizen Mahfi Eğilmez, “Faiz artışı ile dolar kuru arasında bir ilişki var. Bugün Merkez Bankası’nın politika faizi yüzde 50 seviyesinde bulunuyor. Eğer faizi yüzde 80’e yükseltirseniz çok büyük bir ihtimalle dolar kuru da 25 TL’ye düşer. Faiz artışları ile dolar kuru arasında ters orantı bulunuyor. Bu ters orantı son dönemlerde yok olmuş gibi görünüyor ama bu tamamen kurun baskılanmasından kaynaklanıyor.” şeklinde konuştu.

YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ

Enflasyon hakkında da beklentisini açıklayan Mahfi Eğilmez, “Öngörülerimize göre enflasyon yüzde 50-55 seviyesinden aşağıya düşmeyecek. IMF’nin yüzde 45 seviyesinde bir yıl sonu beklentisi var ama bu çok iyimser bir tahmin. Bana göre yıl sonunda Türkiye’de yüzde 50-52 seviyelerinde bir enflasyon ile karşılaşacağız.” dedi.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.