Devlet'in Verdiği Elektrik Faturası Yardımı Nedir?

Dar gelirli ve muhtaç durumda olan vatandaşlarımıza yardım etmek için devletimiz her geçen gün yeni bir imkân daha sunmaya çalışıyor. Bunlardan birisi de 1 Mart 2019 yılında Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu kararnameye göre hasta ve elektrikle çalışan bir cihaza bağlı olarak yaşamak zorunda olan kişilere elektrik ödemesi konusunda yardım etme kararıdır.
Devlet'in Verdiği Elektrik Faturası Yardımı Nedir?

Bu kararla birlikte genel olarak geçinmekte zorluk yaşayan ve hali hazırda Sosyal Yardımlaşma Vakfı’ndan yardım alan aileler için yapılacak olan elektrik yardımıdır. Bu ikisi birbirinden farklıdır. Ayrıca Aile ve Sosyal Çalışma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre elektrik yardımı zaten yardım almakta olan vatandaşlarımız için düşünülmüş olsa da vakfın sunduğu diğer yardımlardan farklıdır. Bunlar birbirine karıştırılmamalıdır. Önce herhangi bir cihaza ihtiyaç duyan kişilere yapılacak olan yardımın ayrıntılarından bahsedelim.

Medikal Cihazlara İhtiyaç Duyan Hastalar İçin

Elektrikle çalışan herhangi bir cihaza ihtiyaç duyan vatandaşlarımız için öncelikle cihazın alınması konusunda bir yardım sağlanacak. Cihaz hali hazırda SGK’ da ulunuyorsa ve hasta gerekli belgeleri getirerek cihaza ihtiyacı olduğunu ve muhtaç durumda olduğunu ispatlayabiliyorsa öncelikle cihazın hastaya verilmesi sağlanacaktır. Öte yandan eğer cihaz SGK’ da yoksa hastaya cihaz için mali yardım yapılacaktır. Bu yardımın yapılması için de gerekli olan belgelerin tamamlanması gerekiyor. Hastaneden, SGK’dan ve cihazın alınacağı kurumdan gerekli olan belgeler toplandıktan sonra hastaya bu cihaz için belirli bir miktar yardım yapılıyor. Eğer herhangi bir şekilde cihaz sağlanmışsa ve yardım yapılmış, ancak hasta kısa bir süre içerisinde hayatını kaybetmişse, cihaz ya da yardım için verilen miktar başka bir hastaya yardımcı olmak için geri alınabilecektir.

Medikal Cihazlarla Yaşayanlara Elektrik Faturası Yardımı

Cihazın sağlanması dışında bu tür cihazlara bağlı olarak yaşamak zorunda olan kronik hastalar için elektrik parası konusunda da yardım yapılacaktır. Eğer böyle bir cihaz alındıktan sonra elektrik faturası yüklü gelmiş ve ödenmemişse, birikmiş elektrik borçları için de bir yardım sağlanacaktır. Anca hasta olsa da böyle bir cihazla ilgisi olmayan kişilerin elektrik faturasında yardım etme gibi bir durum söz konusu değildir. Ayrıca herhangi bir elektrikli cihaza ihtiyacı olmayalar için de elektrik faturası yardımı yapılmayacaktır. Bu yardım sadece ve özellikle hastalığından dolayı medikal elektrikli bir cihazla yaşamak zorunda olanlara yapılacaktır. Yardım miktarı her ay 200 YTL’ye kadar çıkabilecektir. Bu yardımı alabilmek için nüfus cüzdanı ve elektrik faturanızla birlikte herhangi bir PTT şubesine başvurmanız yeterlidir. Başvurunuz kısa bir sürede değerlendirilecek ve size e kısa zamanda dönüş yapılacaktır. 

Muhtaç Ailelere Elektrik Faturası Yardımı

Elektrik faturası konusunda bir diğer yardım muhtaç olan aileler için düşünülmüştür. Buradaki kriter ise özellikle ailelerin daha önce de Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan yardım alıyor olmasıdır. Bu durum ailenin gerçekten yardıma muhtaç olup olmadığını belirlemek içindir. Eğer muhtaç durumda ve devletten bu konuda yardım alıyor iseniz yine nüfus cüzdanınız ve elektrik faturanızla birlikte PTT’ye başvuru yaparak bu yardımı talep edebilirsiniz. Bu durumda da faturanın 80 YTL’lik bir kısmının devlet tarafından karşılanacağı belirtilmiştir. Yapılacak yardımın belirlenmesi konusunda ailede yaşayan nüfus miktarı dikkate alınacaktır. Bu konuda belirleyici olan tek nokta ailenin zaten sosyal yardım almakta olması ve bu yardımı almaya hala hakkının olduğunun belgelenmesidir. Elektrik faturası konusunda yardım Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’ndan, o da yeterli gelmezse Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bütçesinden sağlanacaktır.