Dev bankadan faiz, dolar kuru ve enflasyon tahminleri!

Dünyanın önemli bankalarından Morgan Stanley, Merkez Bankası’nın faiz kararı ve yıl sonu dolar kuru ile enflasyon tahminlerini açıkladı.
Dev bankadan faiz, dolar kuru ve enflasyon tahminleri!

Türkiye ekonomisi ile alakalı olarak dev banka Morgan Stanley tarafından yeni bir rapor yayınlandı. Bu yeni raporda merkez Bankası’nın bu hafta açıklayacağı faiz kararı ile yıl sonu dolar kuru ve enflasyon tahminleri de yer aldı. Merkez Bankası’nın para politikasına dair bazı işaretlere dikkat çekilen raporda Türkiye ekonomisinden beklentiler ifade edildi.

FAİZ PAS GEÇİLECEK

Yayınlanan rapora göre Merkez Bankası Para Politikaları Kuru (PPK) bu hafta yapılacak olan toplantıda yüzde 50 olan politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmeyerek Mayıs 2024 toplantısını pas geçecek. Buna karşın Merkez Bankası uygulanan para politikasının iç talep ve enflasyona gecikmeli yansımalarını takip edecek. Dolarizasyonun para politikası ile azaldığı belirtilirken Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadelede yaşanabilecek olumsuz bir durum karşısında faiz artışı için kapıyı açık bırakacağı vurgulandı.

DOLAR KURU 4 TL YÜKSELECEK!

Morgan Stanley analistleri dolar kurunun yıl sonu görünümü ile alakalı olarak beklentilerini de açıkladılar. Bu beklentilere göre dolar kuru yıl sonunda 36 TL seviyesine ulaşacak. Yılın kalan aylarında dolar kurunda sadece 4 TL’lik bir yükseliş olacağını tahmin eden banka analistleri bu konuda oldukça cesur bir tahmin yapmış oldular.

YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ SAPACAK

Yıl sonu enflasyon tahminlerini de açıklayan Morgan Stanley analistleri bu tahminin gerekçelerini de açıkladılar. Yüksek ve yapışkan hizmet enflasyonu ile iç talebin dirençli olması enflasyon ile mücadelede ekonomi yönetimini zorlayacak. Bu doğrultuda yıl sonu enflasyon rakamının yüzde 43,4 olacağı tahmin edildi. Bilindiği gibi Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 38 olarak güncellenmişti.

YIL SONU POLİTİKA FAİZİ TAHMİNİ!

Öte yandan Morgan Stanley analistleri Merkez Bankası’nın 2024 yılı bitmeden 2 faiz indirimi kararı alacağını tahmin ettiler. Kasım ayına kadar politika faizinin yüzde 50’de sabit tutulacağı belirtilirken Kasım ve Aralık ayı toplantılarında toplam yüzde 5 oranında faiz indirimi yapılacağı beklentisi açıklandı. Böylece Merkez Bankası’nın yıl sonu politika faizinin yüzde 45 olacağı tahmin edildi.