Detaylar tek tek açıklandı! 60 bin TL barınma desteği verilecek!

Depremin 14 gününde Türkiye hala yaralarını sarmaya çalışırken depremden bu yana binlerce kişi enkaz altında hayatını kaybederken birçoğu da kurtarıldı.
Detaylar tek tek açıklandı! 60 bin TL barınma desteği verilecek!

Kahramanmaraş merkezeli meydana gelen iki büyük deprem çevre 10 ili enkaza döndürürken AFAD tarafından dikkat çekici bir açıklama geldi. Depremin 14. gününde ekipler tarafından deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmaları hala devam ederken barınma desteği yardımı açıklandı. Milyonlarca vatandaşın sevdiklerinden ayrılmasına ve evsiz, işsiz kalmasına neden olan Kahramanmaraş merkezli depreminde binlerce kişi hayatını kaybetti. 

Depremin 14 gününde Türkiye hala yaralarını sarmaya çalışırken depremden bu yana binlerce kişi enkaz altında hayatını kaybederken birçoğu da kurtarıldı. Yaşanan korkutucu depremin ardından Türkiye yaralarını sarabilmek için deprem bölgesine sık sık yardımlar giderken aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da birçok destek ödemesi açıklaması yapılmıştı. Depremin ardından canlı yayında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan 1 sene vatandaşlara kira yardımı yapılacağını, 10 bin TL destek ödemesinin hane başına verileceğini açıklamış ayrıca 1 yılın sonunda TOKİ konutlarının evleri hasar gören depremzedelere verileceği söylenmişti.

AFETZEDE KİRA YARDIMI

 Deprem bölgesindeki depremzede vatandaşlara bir destek ödemesi açıklaması da AFAD tarafından geldi. Afetzede Barınma desteği detayları vatandaşlar tarafından sık sık aratılan konular arasında yer alırken afetzede vatandaşlara sağlanacak barına yardımı evi olanlar için 5 bin TL ve kiraya çıkanlar için 2 bin TL olarak belirlendi. Yapılan destek ödemesi açıklamasında yer alan bilgilere göre afetzede barına desteği 1 yıl boyunca, ev sahiplerine aylık 5 bin lira olmak üzere 60 bin lira, kiracı olanlara ise aylık 2 bin lira olmak üzere 24 bin lira kira yardımı yapılacak. 

Yapılacak 6 bin TL afetzede barınma desteğini yanı sıra deprem bölgesinde evi hasar gören vatandaşlara 15 bin TL de taşınma yardımının verileceği belirtildi. Deprem bölgesinde evini kaybeden vatandaşların maddi açıdan yaralarının sarılabilmesi için birçok destek ödemesi yapılırken detaylar dikkat çekti. AFAD vatandaşlar tarafından merak edilen 'Afetzede Barınma Desteği' sorularını yanıtladı. 

Deprem afeti nedeniyle AFAD karşılıksız nakdi yardım yapıyor mu?

Afetzedelere taşınma, geçici barınma ve temel ihtiyaçlarını gidermek üzere afetler sonrasında AFAD tarafından nakdi olarak karşılıksız barınma desteği yapılacak.

İkamet adresimin başka yerde olması durumunda destek ödemesi alabilir miyim?

Hasar gören konutta oturduğu tespit edilen afetzedelere barınma desteği yapılmaktadır. Kimlik paylaşım sistemindeki kayıtların uyuşmaması halinde afetzedenin ikametgahı teyit edildikten sonra ödemeler yapılacaktır.

Barınma desteği almam için herhangi bir bankadan hesap açmam gerekiyor mu?

Afetzedeler, hesap açmalarına gerek kalmaksızın her ilde bulunan Ziraat Bankası şubelerinden barınma desteğini alabilecek. Yardım desteği, Ziraat Bankası'nda hesabı bulunanların kendi hesabına, hesabı olmayanların ise TC kimlik numaralarına yatırılacak.

Kiracıyım, kira kontratım yok, barınma desteği alabilecek miyim?

Afetzedenin kimlik paylaşım sisteminde ikametgahı sorgulandıktan sonra Tapu Kadastro Bilgi Sisteminden (TAKBİS) yapılacak inceleme neticesinde ev sahibi olmadığı tespit edilenler kiracı olarak kabul edilecek ve barınma desteğinden faydalanabilecek.

Hasar tespiti yapılırken konutuma girilemediğinden barınma desteği yardımını nasıl alabilirim?

Afetzedenin hasar tespitine yapacağı itiraz sonrasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı teknik ekiplerinin tespitine göre ödeme yapılacak.

Henüz hesabıma para yatmadı, ne yapabilirim?

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılacak hasar tespit işlemleri tamamlandıkça ödemeler yapılacak. Yardım desteği, evi hasar almış her vatandaşa T.C. kimlik numarası üzerinden Ziraat Bankasına yatırılacak.