Deprem uzmanından İstanbul uyarısı! En çok yıkım beklenen 5 ilçeyi açıkladı!

Uzun yıllardır beklenen büyük İstanbul depremi hakkında konuşan yer bilimi uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan özellikle riskli gördüğü 5 ilçeyi açıklayarak vatandaşları uyardı.
Deprem uzmanından İstanbul uyarısı! En çok yıkım beklenen 5 ilçeyi açıkladı!

Türkiye’de deprem gerçeği kendisini unutturmadan yaşam devam ediyor. Yurdun çeşitli bölgelerinde gerçekleşen ve yıkıcı etkisi olmayan depremler depremle yaşamanın gerektiğini insanlara anlatıyor. Buna karşın deprem uzmanları da bazı bölgelerde yıkıcı deprem uyarıları yapmaya devam ediyorlar.

BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ BEKLENİYOR

1999 deprem felaketinin ardından İstanbul’un büyük deprem olma riski dile getirilmeye başlanmıştı. Aradan geçen zamanda bu riskin arttığı bilim insanlarınca dile getirilmeye başlandı. Şu anda çoğu bilim insanına göre Marmara Denizi içerisinde ortalama 7 büyüklüğünde bir deprem meydana gelecek. Bu depremin tarihine dair bazı çalışmalar yapılıyor olsa da depremin zamanını tespit eden bir teknik olmadığından bunlar bilimsel değerlendirme olmuyorlar. Ucu açık şekilde 30 yıl şeklinde tahminler yapılıyor.

DEPREMDE YUMUŞAK ZEMİN YIKAR

İstanbul depremi ile alakalı olarak yer bilimi uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan önemli açıklamalarda bulundu. Ünlü bilim insanı açıklamasında, “Depremde yıkım faydan olmaz. Depremde yıkımı sarsıntı yapar. Gevşek alanlardan sarsıntının etkisi büyür ve yapı daha fazla çalkalanır. Depremlerde yıkımların yüzde 65’i yer, yüzde 35’i yapısal kusurlardan kaynaklanmaktadır. Bu çerçevede depremlere bakıp ona göre tedbirler almalıyız.” dedi.

İSTANBUL'DA 5 İLÇE YÜKSEK RİSKLİ!

İstanbul’un riskli 5 ilçesini açıklayan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Ne demiştik? Depremde yıkımların yüzde 65’i yerden dolayı kaynaklanıyor. Tabanı sağlam olmayan alanlara bir de yüksek katlı binalar dikerseniz bu felaketi çağırmak olur. İstanbul’a bu anlayış ile bakalım. Yoğun, çok katlı yapılaşmış Esenyurt, Beylikdüzü, Bahçelievler, Zeytinburnu ve Bakırköy beni inanılmaz korkutuyor. Buralarda zemin iyi olmadığı gibi zemine uygun olmayan yapılar var. İstanbul’da rant, bilimi yok saydı. İnşallah bunun bedelini ağır bir şekilde ödemek zorunda kalmayız.

Yer bilimi uzmanları Marmara Denizi'nin içerisinden geçen fay hattında deprem beklerken bunun İstanbul'da Marmara kıyısında olan ilçeleri daha şiddetli olarak etkileyeceği belirtiliyor.