Çift Emekli Maaşı Nasıl Alınır?

Emekliler için özellikle merak edilen konular arasında yer alan çift emekli maaşı nedir ve nasıl alınır? Önemli konulardan biridir.
Çift Emekli Maaşı Nasıl Alınır?

Sosyal güvenlik kurumu tarafından belirlenmiş olan bazı durumlar karşısında çift emekli maaşı alımı söz konusu olmaktadır. Yapılan açıklama sonrasında özellikle çift maaş almayı düşünen emekliler için birbirinden farklı sorular ve cevaplar aranmaya başlandı.

Sosyal güvenlik kurumu tarafından yapılan düzenlemelere göre belirlenen bazı durum ve şartlar dahilinde emekliler için çift maaş hakkı tanımlanmaktadır. Kadın emekliler için özellikle pozitif ayrımcılık söz konusu olmaktadır. Bu durumda emekli maaşını çift olarak almayı düşünenler için belirlenen şartlar ve durumlar merak edilmektedir.

Çift Emekli Maaşı Kimler Alabilir?

SSK, BAĞ-KUR ya da emekli sandığı sigortasına tabi olan ve vefat etmiş olan eşinin ölümü sonrası dul maaşını almakta olan emekliler için çift maaş hakkı tanımlamaktadır. Belirlenmiş olan kriterlere göre üç maaş alınması bile söz konusu olmaktadır. Eşinin ölümünün ardından dul aylığı almakta olan emekli kadınlar emekli sandığından emekli olmuş olan babalarının vefatı sonrasında yetim aylığı alabilmektedir. Bu sayede üç maaş hakkına sahip olmaktadır.

Yetim maaşından faydalanmayı düşünenler için medeni hali önemlidir. Kız çocukları onun yaşı kaç olursa olsun bekar, boşanmış ya da olmalarının yanı sıra çalışmıyor olmaları veya kendi sigortaları nedeniyle aylık alan olmaları durumunda anne veya babanın vefatıyla yetim maaşı almaya hakları bulunmaktadır.

Çift Emekli Maaşı Nasıl Alınır?

Belirlenen kriterlere uygun olan kişilerin başvuru yapması durumunda gerekli kontroller sağlanarak Çifte emekli maaşı almaları sağlanabilir. Başvuru yapmadan önce çift emekli maaşı nasıl alınır? Diye düşünenler için özellikle kız çocukları anne ve babanın ölümünden sonra bağlanmış olan emekli sandığı aylığı ile 18 yaşına kadar maaş alabilirler. Orta öğretim eğitimi görmeleri durumunda 20 yaşına ve yükseköğretim eğitimi görmeleri durumunda 25 yaşına kadar ödeme yapılmaktadır.

Aynı zamanda evlenip boşanmış olan kadınlar için emekli maaşı çift olarak alınabilir. Eşinin vefat etmesi durumunda eşinin sigortası üzerinden maaş alımı sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra babasının vefat etmesi durumunda da aynı şekilde üçüncü bir maaş alması söz konusu olmaktadır.