Çalışan Annelere Kreş Yardımı Veriliyor Mu?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çalışan annelere kreş yardımı için çalışmalara başladı.
Çalışan Annelere Kreş Yardımı Veriliyor Mu?

Daha önce işverenden alınan vergiden düşürülerek kreş parasının bir kısmı karşılanıyordu. Bu düşüş % 15’ten % 50’ye çıkarıldı. İşverenden kreş için alınacak ücret şimdi 1015 YTL olarak belirlendi. Yalnız bu miktar aslında işverenin vergiden düşüreceği miktardır. Yani doğrudan anneye verilecek miktar değildir. Bakanlık bunun dışında her mahalleye bir kreş açılması ve çalışan annelerin doğum izinin 6 aya çıkarılması için çalışıyor. Bunlar da çalışan anneleri desteklemek için planlananlar arasındadır. Çalışan anneler kreş sorunu ve doğum izni sorunları yüzünden doğum yapmayı erteliyor ya da işten ayrılmak zorunda kalıyor. Bütün bunları engellemek ve annelere yardımcı olmak için Bakanlık çalışmaları devam ediyor. Proje için karar alındı ama hayata geçirilmesi için gerekli düzenlemeler yapılıyor.

Kreş Yardımı İçin Gereken Koşullar

Bir annenin kreş yardımı alması için öncelikle maddi durumunun çok iyi olmaması gerekiyor. Çünkü devlet bu düzenlemeyle gerçekten zor durumda olan annelere ulaşmayı hedefliyor. Kreş için başvuruda bulunan annelerin gelir durumu değerlendirilerek 0 ile 100 puan arasında bir değer verilecek. Bu belirleme ailenin genel durumu ve annenin çalışma durumu ile ilgili olarak yapılacak. İkinci olarak ise çocuğun 0-5 yaş grubunda olması gerekiyor. Koşulları sağlayan anneler Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ve Sosyal Dayanışma Vakıfları’na başvuracak. Başvuruları değerlendirilip onaylanınca da yardım almaya başlayacaklar. Bakanlık bütün değerlendirmeleri titizlikle yapacak ve herhangi bir haksızlık olmaması için gerçekten ihtiyacı olanları özenle seçmeye çalışacak.

Annelere Yapılan Yardımlar

Şimdiye kadar çalışan annelerin doğum yaptıktan sonra 4 ay izinli olması durumu söz konusu iken bundan sonra bu izin 6 aya çıkacaktır.  Her mahalleye bir kreş yapılması ise büyük bir rahatlık sağlayacak. Bununla birlikte ihtiyacı olanlara 2 yaşına kadar mama ve bez yardımı da yapılıyor. Kreş yardımı ile yapılacak olan son düzenlemelerle de tam olarak anneye verilecek olan miktar belirlenecek. Bu miktar kreş fiyatları göz önünde tutularak belirlenecek. Böylece çalışan annelerin rahat bir şekilde işe devam etmesi için destek verilmeye çalışılacak.