Bunu yapan tapusunu elinden kaybedecek! 90 gün süre verildi hemen yaptırın yoksa..

Türkiye'de asrın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetinde ki deprem sonrası 10 ilde büyük yıkım oluşurken tapu uyarısı geldi.
Bunu yapan tapusunu elinden kaybedecek! 90 gün süre verildi hemen yaptırın yoksa..

Bunu yapan tapusunu elinden kaybedecek! 90 gün süre verildi hemen yaptırın yoksa.. Türkiye'de asrın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetinde ki deprem sonrası 10 ilde büyük yıkım oluşurken tapu uyarısı geldi. İlk gündeme düşen gelişmeler sonrası vatandaşlar resmi açıklamaları beklerken buna göre ise medyada yer alan ve tapu ile ilgili kayıtların çalışmalara başladığına yönelik iddialar ise usakgundem.com adresinde yer edinmeye devam ediyor.

Gündemde yer alan haberlere göre; Ülke geneli tapu sahipleri için kritik uyarılar yapılmaya başlandı. Buna göre ise Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM)'nde yer alan bu tapu kayıtları ile ilgili düzenleme çalışmaları da başlarken bu süreçte önalım hakkı sahipleri olarak paydaşlara gayrimenkul alıcısı tarafından da satışların bildirilmesi noktasında da davanın açılması gerekiyor. bu süreçte önalım davası 3 ay içerisinde yapılması gerekirken uyarılar da geldi. 

Tapu sahiplerine gerçekleştirilen uyarıların ardı arkası da kesilmezken; yapılan uyarılarda da belirlenen hakkın da kullanılması için verilerin sürelerin de 90 gün (3 ay) olarak belirlendiği belirtildi. Sürelerin de aşımları doğrultusunda bu kişilerin haklarını kaybettiği belirtilirken yapılan açıklamalara göre de hisseli tapularda şufa (ön alım hakkı) tanındığı belirtildi.

Ülke genelinde hisse sahipleri için sağlanan şufa hakkı süreleri boyunca da hisse sahipleri de payı satmak istemeleri durumunda da diğer hisse sahiplerinin de öncelikli olarak satın alma hakları da yer almaktadır. Bu noktada da ön alım hakkı için de payı satın alacak kişiye de 3 ay süre verilirken, 3 ay içerisinde de davanın açılmaması noktasında da hak kaybedilmektedir.

Türkiye'de habersiz yapılan satış durumlarında 2 yıl içerisinde ön alım talepleriyle dava açma süreleri elde edilebilirken kişilere de sağlana davanın açılmaması durumun hak kaybediliyor ve hisse sahiplerine de haber verilmeden bu satışların gerçekleştirilmesi durumunda da itiraz hakları kazanılır.

ÖNALIM HAKKI

Sözleşme ve Kanun dolayısı ile ortaya çıkacak ve taşınmaz malikinin de taşınmazlarını üçüncü bir şahsa satması durumunda da önalım hakkına sahip olacak olan tek taraflı bir beyan ile birlikte taşınmazın alıcısı da olma yetkileri kazanıyor. Kazanılacak olan bu haklarda da önalım hakkı denmektedir. 

ÖNALIM HAKKI NE İŞE YARAR?

Ön alım hakkı hisse paylarını da sınırlama çeşitlerinden biri olarak gündeme gelmektedir. Ön alım haklarının kullandıkları vakit paydaş paylarını da yasal ön alım hakkı olan diğer paydaşa devretme yükümlülüklerini de almaktadır. Ön alım haklarının da kullanılması adına 3 aylık süre verilirken bu sürenin de geçmesi ile birlikte de hak sahibi bu hakkını da kaybetmektedir.