Bu bilimsel araştırmaya göre 1 TL yatırıp 357 TL kazanabilirsiniz

Ülke olarak ekonomik sıkıntılar yaşadığımız şu günlerde karlı bir yatırım yapmak mı istiyorsunuz? İşte size fırsat. 1 TL yatırıp 357 TL kazanmak istiyorsanız; “Kapari Yetiştiriciliği” yapabilirsiniz.
Bu bilimsel araştırmaya göre 1 TL yatırıp 357 TL kazanabilirsiniz

www.usakgundem.com (ÖZEL HABER) Uşak Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Atasoy’un hazırladığı, “Uşak’ta Kapari Yetiştiriciliği” projesi, hayata geçirildiği takdirde Uşak tarımını ve ekonomisini kalkındırarak yeni istihdam alanları açmayı hedefliyor.

Genç Öğretim Üyesi Ahmet Atasoy’un, “Asos Journal of Academik  Social Scinence Uluslar arası Sosyal Bilimler Dergisi”nde de yayınlanan çalışmasında, Uşak İlinde kapari yetiştiriciliğine elverişli alanlar Coğrafi Bilgi Sistemleri teknolojisi ile tespit edildiği bilgisine yer veriliyor.

Atasoy, burada yayınlanan bilimsel çalışmasında, Uşak toprağının çeşitli analizlere tabi tutulduktan sonra,  sahanın arazi kullanımı, ortalama sıcaklık, toplam yağış, kil, tuz, kalsiyum, potasyum ve fosfor dağılışı haritalarına da yer verdiği çalışmasında, Uşak’ta kapari yetiştiriciliği ile ilgili şu bilgilere yer veriyor:

  • Uşak’ta kapari yetiştiriciliğine elverişli 226 bin725 dönüm (orman ve tarım dışı) arazi tespit edilmiştir.
  • En geniş yetişme potansiyeline sahip sahalar, doğal ortam koşularının elverişli olduğu, Gediz nehri drenaj havzasında olduğu ortaya çıkmaktadır. Büyük Menderes Nehri havzasında ise parçalar halinde dar alanlarda yetişebileceği ortaya çıkmıştır.
  • Erozyonu önemli ölçüde önleyip, orman yangınlarına karşı adeta set oluşturan bu bitki oldukça ekonomiktir. Kapari bitkisi genellikle 2.5x2.5 m sıra düzeninde belirlenen alanın tamamına ekildiğinde 36. Milyon 276 bin094 adet fideye ihtiyaç duyulmaktadır. Fideler çimlendirme yöntemiyle çoğaltılabileceği gibi satın alınma yolu ile de temin edilmektedir. Satın alınma yoluna gidildiği taktirde 5 milyon 078 bin 653 TL’sine ihtiyaç vardır.
  • Üç yılın sonunda kapari başına 5 kg kapari meyvesi toplanarak piyasa fiyatı olan 10 TL.’ya satıldığı takdirde 181 bin 380 TL gelir elde edilmektedir.
  • Ürünün gelir-gider (sadece dikim masrafları) hesaplandığında kazancın bir hayli yüksek olduğu ortaya çıkmaktadır. Kapariye yapılan her 1 TL’lik yatırım hasat sonrasında 357 TL’ye dönüşmektedir.
  • Bu ürünün Uşak yöresinde yaygınlaşmasıyla kırsal kesimlerde yeni bir istihdam alanı yaratılmış olacaktır. Büyük kentlere olan göçler kısmen önlenmiş olacaktır. Uşak’ta bu geniş çaplı bir üretim alanının ortaya çıkmasıyla ürünün borsa merkezinin Uşak olmasını bile sağlayacaktır.

Sonuç ve Öneriler:

Bu çalışmanın sonunda ortaya çıkan en önemli konu, Uşak İlinde kapari yetiştiriciliğine elverişli sahaların belirlenmiş olmasıdır. Toprak verimliliğinin belirlenmesi amacıyla önceden yapılan analizler sonucu:

  • Uşak, Gediz ile Büyük Menderes Nehirlerinin yukarı havzasını oluşturmaktadır. Ortalama yükselti ve eğimin çok fazla olduğu bu yörede erozyon çok hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir.
  • Yörede erozyona bağlı olarak birçok problemler ortaya çıkmaktadır. Bozulan ekosistemi onarmak ve istihdama yönelik yeni sektörler oluşturmak amacıyla kapari yetiştiriciliğinin başlatılması gerekli bir zorunluluktur.
  • Tespit edilen alanlarda kapari yetiştiriciliğini başlatılabilmesi için özellikle çiftçinin kapari yetiştiriciliği konusunda eğitimi sağlanmalıdır.
  • Belirtilen standartlar gereğince yörede kapari yetiştiriciliğinin başlatılıp, yaygınlaşmasıyla bozulmaya yüz tutmuş ekosistem yeniden kurulacaktır. Buna bağlı olarak yöre çiftçisinin gelir kaynakları artacaktır.”

Kapari Yetiştiriciliği

Kapari  Fosfor, potasyum ve kalsiyumca zengin kalkerli ve killi toprakları seven ve güneşten hoşlanan bir bitki olması nedeniyle, güneye bakan yamaçlarda kendiliğinden yetişir ve iyi gelişir. Capparaceae familyasından olan gebereotunun Capparis spinosa ve Capparis ovata olmak üzere iki türü mevcuttur.

Kaparinin yetiştirilmesi kolay ve diğer türlere göre oldukça masrafsız. Kapari bitkisinin tarım ve tarım dışı alanlarda yetiştirilmesi önemli bir avantaj. Bu avantajdan siz de yararlanmak istiyorsanız, işte size kapari yetiştiriciliğine ilişkin ipuçları.Kapari bitkisinin arazinin bütününde kapama bahçe olarak ve özellikle tarım dışı arazilerde yetiştirilebileceği gibi tütün, bağ, badem ağacı aralarında, tarımsal-ormancılık amaçlı kurulan kızılçam ve fıstıkçamı ormanlarında da yetiştirilebileceğini söylüyor uzmanlar ancak bitkinin çiçeklenebilmesi için ışığa ihtiyaç duyduğunu da unutmamalısınız.