Böyle bir zam yok! 11 Haziran’dan itibaren hem çocuklara hem yetişkinler için okkalı zam

Az önce aktarılan son habere göre 11 Haziran 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek zammın detayları belli oldu. Hem yetişkinler hem de büyükler için yapılacak zamma ilişkin rakamlar belli oldu. İşte detaylar..
Böyle bir zam yok! 11 Haziran’dan itibaren hem çocuklara hem yetişkinler için okkalı zam

Aktarılan haberin detaylarına göre Schengen vize ücretlerine rekor zam yapıldı. 11 Haziran 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan zam sonrasında Schengen Vizesinin ücreti 80 Euro’dan 90 Euro’ya çıktı. Diğer yandan çocuklar için de geçerli olacak rakamlar açıklandı.

6-12 yaş arasındaki çocukların vize ücretlerine de 5 Euro’luk zam yapıldı. Ücretlerin 40 Euro’dan 45 Euro’ya çıkarıldığı öğrenildi. Diğer yandan AB’nin geri kabul anlaşması yapmayan ülkeler için vize ücretini 135 – 180 Euro arasında güncellendi.

ENFLASYON YÜZÜNDEN FİYATLAR ARTTI

Zam haberinin detayları sadece rakamsal olarak belli olmadı. Schengen vize ücretlerine ortalama olarak her 3 yılda bir zam geliyor. 2020 yılında yapılan zam sonrasında yeni zam beli oluyor. Artışın sebebinin ise enflasyon olduğu açıklandı. Enflasyonun yanı sıra memur maaşlarının artış göstermesi de zammın sebebi olarak işaret edildi.

YETİŞKİNLERE VE ÇOCUKLARA ZAM

Konuya ilişkin açıklama Slovenya Dışişleri Bakanlığı tarafından geldi. Avrupa Birliği Komisyonu’nun Schengen vize ücretlerine yüzde 12 oranında zam yaptığı ifade edildi. Buna göre 6-12 yaş arasındaki çocukların vize ücreti 40 Euro’dan 45 Euro’ya çıkarken, yetişkinler için ücretin 80 Euro’dan 90 Euro’ya çıktığı aktarıldı. Diğer yandan AB geri kabul konusunda işbirliği yapmayan ülkelerin vatandaşları ise alınan karar kapsamında 135 – 180 Euro arasında vize ücreti ödemek durumunda kalacak.

Zammın 11 Haziran 2024 tarihinden itibaren geçerli olacağı açıklandı.

Schengen Bölgesi’ne üye ülkelere seyahat edenlerin en fazla 90 gün boyunca alabileceği vize türü olan Schengen vizesi, kişilerin Schengen ülkeleri arasında serbest bir şekilde seyahat edebilmelerini sağlar.