Borsa İstanbul yatırımcıları için açıklama yapıldı! Seçim öncesi borsada neler yaşanacak?

Türkiye'de yaşanan asrın felaketi sonrasında deprem yaraları sarılmaya başlanırken bu süreçte endeksler de yeniden 5 binin üzerine çıktı.
Borsa İstanbul yatırımcıları için açıklama yapıldı! Seçim öncesi borsada neler yaşanacak?

Borsa İstanbul yatırımcıları için açıklama yapıldı! Seçim öncesi borsada neler yaşanacak? Türkiye'de yaşanan asrın felaketi sonrasında deprem yaraları sarılmaya başlanırken bu süreçte endeksler de yeniden 5 binin üzerine çıktı. Endekste yaşanan yükseliş sonrasında ise borsa yatırımcılarını da ilgilendirecek önemli değerlendirmeler gelmeye başladı.

Borsa İstanbul ile ilgili son gelişmeleri Ekonomim'de yazan Barış Erkaya'nın, "Deprem fiyatlaması bitti, sırada seçim fiyatlaması var" yazısından önemli açıklamalar usakgundem.com adresinde yer alıyor. 

Bist100'de artık seansların normal seyrine doğru döndüğü ifade edilirken aşırı fiyat reaksiyonlarının da yerini mantıklı fiyatlama davranışlarına da bırakmaya başladığı ifade edildi. Deprem sonrasında da birçok uzmanın da unuttuğu borsada hacimsiz şekilde yaşanacak olan aşırı değer kayıplarının da telafileri bir süre kapalı kalmasından hemen sonra önlemlerinin de etkisiyle kısmen giderilmiş durumda olduğu belirtildi.

HALKA ARZ HİSSELERİ YENİDEN..

Deprem sonrası ağır yıkımların olduğu bölgelerin de yeniden imar edilmelerinden hemen sonra da hacim yaratması beklenilen çimento, demir çelik ve inşaat yan sanayi hisseleri gibi de aşırı fiyatlama süreçleri bitmiş durumda olduğu belirtildi.

Bu süreçte halka arz edilen hisselerin de en çok kazandırılanlar da boy göstermeye başladığı ifade edilirken hisse senetleri üzeirnde de depremin yıkıcı etkilerinin yansıttığı yansımaları da gözünürken yeniden toparlanma çabalarının da büyümenin yaratacağı belirtiliyor.

Barış Erkaya yazısında, "Yani borsada artık agresif deprem fiyatlamaları bitmiş gibi görünüyor. Şimdi önümüzde daha kritik bir takvim var. Aslında depremle ilgili acı haberlerin arasında çok da ilgilenmediğimiz 2022 yıl sonu bilançoları...

Bilanço açıklamaları neredeyse tamamlanmak üzere. Ardından çok hızlı bir şekilde ilk çeyrek bilanço değerlemelerine geçilmeye başlanacak. Ki bu kısım çok kritik. Çünkü yüksek enflasyon döneminden daha az yüksek enfl asyon dönemine geçiş beklenirken yaşanan yıkıcı depremler ve toparlanma çabaları nedeniyle bu senaryonun negatif yönde değişme olasılığı ortaya çıktı. Bu da hem Borsa İstanbul’da bu yıl için beklenen getiri seviyesini yukarı çekebilir hem de bilanço analizlerini de değiştirebilir." ifadelerine yer verdi.

SEÇİM ÖNCESİ BORSADA NELER BEKLENİYOR?

Ekonomim'e yazan Barış Erkaya, "Tüm bunlardan daha kısa vadede yatırımcıların hayatına girebilecek olan takvim, seçimler. Henüz seçimlerin ertelenmesine ilişkin hiçbir işaret veya açıklama yok. Hatta erkene (Mayıs) alınıp alınmayacağını göreceğimiz bir 10-15 günlük süre var önümüzde. Mart ayının 11’ine kadar yapılacak olan açıklamayla seçim süreci hızla başlayabilir de Haziran’da normal süresinde gerçekleşebilir de.

Burada önemli olan seçim fiyatlamalarının hızla başlayacak olması. Özellikle bu seçimlerde Borsa İstanbul’un önceki seçimlere göre biraz daha farklı bir reaksiyon sergileme olasılığının üzerinde durmak şart gibi. Çünkü neredeyse hiçbir seçim dönemi öncesinde ekonomi yönetimlerinin insanları hisse senedi piyasasına teşvik ettiğini görmemiş, borsanın seçim dönemlerinde bu kadar çok yerliyatırımcı kontrolünde olduğuna da şahit olmamıştık.

Dolayısıyla aslında genel ekonomik durumun insanlar üzerinde yarattığı negatif etkiyi algısal olarak yıkabilecek, yani enflasyonist baskıyı hafifletmeyi sağlayabilecek en önemli yatırım enstrümanı olarak halen Borsa İstanbul’u görmek mümkün. Bunun da seçim öncesinde yönlendirilmiş rallilere sebep olma olasılığı yavaş yavaş piyasada dillendirilmeye başlıyor.

Öte yandan bir kısım analistin ise borsada kısa vadede tam tersi yüksek bir risk gördüğünü de hatırlatalım. Bu kesim, orta ve uzun vadede beklentileri olumlu olsa da kısa vadede hisse senetlerinde yeni bir düşüş dalgasının yaşanabileceği inancında." açıklamalarında bulunarak seçim öncesi borsada ki ralli iddialarını da yanıtlamış oldu.