Bölgesel asgari ücret için ilk adım atıldı! O illerde yaşayanlar için en düşük maaş 10.008 TL olabilir

Yükselen enflasyon oranı neden ile asgari ücrete ara zam ve ek enflasyon zammı konusu gündemdeki yerini korurken bölgesel asgari ücret için ilk teklif geldi.
Bölgesel asgari ücret için ilk adım atıldı! O illerde yaşayanlar için en düşük maaş 10.008 TL olabilir

Bölgesel asgari ücret için ilk adım atıldı! O illerde yaşayanlar için en düşük maaş 10.008 TL olabilir - Ekonomik olarak zorlu günler geçiren Türkiye enflasyonda tam düşüşün beklendiği dönemde büyük deprem felaketine yakalanmış, 11 ilde yaşanan deprem ile 48 bin vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Depremin ekonomik maliyeti 150 milyar dolar olarak tahmin edilirken bölgenin ekonomik olarak yeniden ihyası için de peş peşe tedbir önlemleri açıklanmıştı. 

Depremden etkilenen 11 ilde OHAL ilan edilirken bölgeden başlayan büyük göçü durdurmak adına da yeni tedbirler alınmıştı. Depremin etkilediği 11 ilin Türkiye ekonomisinin toplam yüzde 10'luk bölümünü karşılaması hem bölgenin yeniden ihyası hem de sanayinin yeniden ayağa kaldırılması açısından büyük önem taşırken depremzede illerde bölgesel asgari ücret teklifi yapıldı. Uzun süredir gündemde olan bölgesel asgari ücret ile geçimin daha zor olduğu illerde daha yüksek ödenmesi teklifi için deprem sonrası yeni bir formül geliştirildi. 

BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET FORMÜLÜNE DEPREM GÜNCELLEMESİ! 

Her ilin yaşam koşullarının ve maliyetinin farklı olması nedeni ile beklenen bölgesel asgari ücret düzenlemesine deprem sonrası yeni güncelleme yapılması gündeme geldi. 6 Şubat 2023 Pazartesi günü saat 04:17'de meydana gelen büyük deprem felaketi ile yıkıma uğrayan Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kilis, Osmaniye, Adana ve Elazığ illerinde yaşanan deprem göçünü durdurmak adına bölgesel asgari ücret uygulaması yapılması gündeme taşındı. 

Depremin etkilediği bölgenin Türk ekonomisinin yüzde 10'luk bölümünü oluşturduğu ve son derece önemli olduğu belirtilirken sanayi üretiminin yeniden canlandırılması ve bölgeden başlayan göçün durdurulması için asgari ücrette net ve brüt asgari ücret hesaplamasının değiştirilmesi istendi. Masada yer alan iki farklı formülle iki farklı asgari ücret maaşı rakamı hesaplanırken bu formüllerin kabul edilmesi durumunda asgari ücret en düşük 10 bin 8 TL ya da 11 bin 759 TL olarak ödenmeye başlayacak. 

Asgari ücrette brüt asgari ücret ve net asgari ücret farkını ortadan kaldıracak düzenlemede asgari ücretin brütü kadarki kısmına ilişkin prim muafiyeti sağlanması durumunda çalışanların eline aylık geçecek asgari ücret maaşı 10 bin 8 TL olacak. İkinci formülün devreye alınması durumunda ise işverenlerin SGK ve işsizlik sigortası primini de belirlenecek süre sonuna kadar çalışanlarına ödemesi yönünde. Bu düzenlemenin kabul görmesi durumunda ise OHAL ilan edilen ve depremden etkilenen 11 ilde asgari ücret 11.759 TL olarak ödenecek. Düzenlemenin kabul görüp görmeyeceği takip edilecek.