Bitcoin Nedir, Nasıl Satın Alınır?

Bitcoinin ne olduğu ve nasıl satın alındığı dijital para piyasalarını yakından ilgilendiren bir konudur.
Bitcoin Nedir, Nasıl Satın Alınır?

Kripto para olarak adını duyuran Bitcoin 2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından ileri sürülmüş bir üründür. Grup veya bir kişi tarafından mı piyasaya sürüldüğü hala tartışılan konular arasındadır. Günümüzde sanal para borsalarına kayıt olunarak yatırımcılar tarafından Bitcoin alım satımı gerçekleştirilmektedir.

Bitcoin Nasıl Çıktı?

Bitcoinin çıkışı Satoshi Nakamoto tarafından ortaya atılmasından sonra hız kazanmaya başlamıştır. Şifreli para borsalarında işlem görmeye devam eden Bitcoin, en çok kullanılan sanal para birimlerin olmuştur. Sanal borsaların açılış ve kapanış saatinin olmaması sayesinde daha serbest işlem yapma hakkınının tanınması ise popüler olmasının önünü açmıştır.

Bitcoin Nasıl İşler?

Bitcoinin nasıl işlediği piyasaya yeni giriş yapanların araştırması gereken konular arasındadır. Kripto para borsalarına giriş yaparak Bitcoin hesap cüzdanları oluşturulması gerekir. Alım satım işlemlerini gerçekleştirebilmek için ise borsalardan herhangi birinde hesap açılması gerekmektedir. Ardından bakiye yüklemesi yapılarak piyasa işlemleri gerçekleştirilir. Sanal cüzdanda saklanan Bitcoin varlığı, şifreleme sistemi tarafından korunur. Türkiye’de işlem yapılan popüler kripto para borsaları şunlardır:

  • BTCTurk
  • Paribu
  • Icrypex
  • Bitlo
  • Bitturk
  • Koinim
  • Koineks

Bitcoin Blok Zinciri Nedir?

Bitcoin blok zincirinin anlamı sanal parayla gerçekleştirilen bütün işlemleri kayıt altında tutan bir altyapıdır. Bu sistemde gerçekleştirilen finansal işlemler blok şeklinde biriktirilir ve kayda alınır. Geleneksel borsa işlemlerinden farklı olarak işleyen blok zincir, bütün kullanıcılar tarafından rahatlıkla kontrol edilebilen bir sisteme sahiptir. Kullanıcıların oluşturduğu dijital hesap defterleri ise borsa işlemlerinin güvenli ve daha kolay yapılmasını sağlamaktadır.

Bitcoin Olumlu ve Olumsuz Tarafları Neler?

Bitcoinin artı ve eksilerinin neler olduğu konusunda farklı görüşler söz konusudur. İşlemlerin gizli olarak yapılması ve kullanıcı gizliliğinin ön planda tutulması Bitcoin tercih edilmesindeki etkenler arasındadır. Herhangi bir kuruma veya devlete bağlı kalmadan işlem yapılabilmesi, olumlu yanlarından olarak görülmektedir. Artılarının yanı sıra kazanma riski olduğu kadar kaybetme riskinin de bulunması, acemi olan yatırımcıların olumsuz etkilenmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle piyasaya giriş yapmadan önce yeterli düzeyde bilgilendirmenin alınmış olması önem taşır.