Bireysel Emeklilikte Devlet Katkısı ve Sigortalı Hakları

Bireysel Emeklilik Sistemi kapsamında ek sigorta yaptıran kişilerin hakları neler ve devlet ne kadar destek vermektedir.
Bireysel Emeklilikte Devlet Katkısı ve Sigortalı Hakları

Tüm hepsi ve daha fazlası yazımızda yer almaktadır.

Devlet Katkısı

Zorunlu bireysel emeklilik sistemi ile tüm çalışanların bireysel emeklilik sistemine aşamalı olarak dahil edilmeleri planlandı. Bu proje ile kişilerin emekliliklerinde hayat standartları daha yüksek bir şekilde yaşam sürebilmeleri hedeflenmektedir. Kişileri zorunlu olarak tasarruf yapmaya da iten bu sistem kapsamında devlet de destek sunmaktadır. Bu kapsamda %25 oranında destek sunan devletimiz her 100 lira için 25 lira vermektedir. Bu paralar ise emekli olduktan sonra ister peşin isterseniz de maaş olarak geri alınmaktadır. Maaş olarak almak isteyenleri için de ekstra katkılar bulunmaktadır.

Sigortalıların Hakları Neler?

Bireysel emeklilik sistemi her ne kadar zorunlu olarak getirilmiş ise de sigortalılar ayrılma hakkına her zaman sahiptirler. Ancak devlet tarafından belirlenen ilk birkaç ay içerisinde ayrılmaları durumunda herhangi bir kesinti yaşamadan yatırdıkları paraları alabileceklerdir. Ancak bu ayların dışında ayrılmaları durumunda destekten yararlanamayacakları gibi üstüne kesinti yaşanması da söz konusu olacaktır.

Bireysel sigortalılar diledikleri zaman fazla prim yatırabilecekleri gibi istedikleri zaman ödemeleri de durdurabileceklerdir. Kişi vefat etse dahi vefat günün kadar ödediği primler ve devlet destekleri mirasçılarına kalabilecektir. Dolayısıyla hakkı zayi olmayacaktır.

Kişi emekli olduktan sonra yatırmış olduğu paralarını dilerse toptan alabileceği gibi maaş halinde de alabilir. Bu durumda da farklı destekler öngörülmüştür. Bireysel emeklilik sistemi devlet desteği ne kadar diye merak edenlere de maksimum %25 oranında olduğunu ifade etmemiz gerekir. Ayrıca devlet tarafından yatırılabilecek prim miktarlarına da bir üst sınır getirildiğini ifade etmemiz gerekir.