Bireysel emeklilik nasıl hesaplanır? Bireysel emeklilik hesaplama yöntemi

BES sisteminde belli bir süreliğine kalan kişiler devlet desteğinden yararlanabilmektedir. Bu sistemi dahil olabilmek için başvuru yapılabilir ya da otomatik olarak kayıt oluşturulabilmektedir. Birçok kişinin merak ettiği sorulardan bir tanesi olan bireysel emeklilik hesaplama nasıl yapıldığı ile ilgili gerekli bilgileri sizlere aktaracağız.
Bireysel emeklilik nasıl hesaplanır? Bireysel emeklilik hesaplama yöntemi
Bireysel emeklilik çalışan kişilerin almış oldukları ücretinin bir kısmını bankaya yatırarak emekli olmalarını sağlayan sistemdir.

 

BES’te Emeklilik Hakkı Nasıl Kazanılır?
Otomatik olarak katılım sağlamış olan kişilerin en az 10 yıl olarak sistemde çalışıyor olması gerekmekte ve 56 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Bu şartları sağlayan kişiler emeklilik hakkı kazanmış durumda bulunmaktadırlar.

 

Bireysel Emeklilik Nasıl Hesaplanır?
Yıllarca çalışıp emeklilikleri ile ilgili bilgileri ulaşıp bireysel emeklilik hesaplama işlemlerini nasıl yapılır? merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Fakat bu sanıldığı kadar zor bir işlem değildir. Çalışan kişilerin primleri baz alınarak kazandıklarının %3’ü oranında olmaktadır. Bu oran çalışan kişilerin maaşlarından otomatik olarak kesilmektedir. Bu oran sabit değildir. Kişilerin isteklerine bağlı olarak iki katına çıkarılabilmekte ya da birine indirile bilmektedir. Yapılacak olan en düşük kesinti miktarı 53 TL en yüksek kesinti miktarı ise 340 TL olacak şekilde belirlenmiştir.

 

Belirlenen İn Üstünde Ödeme Yapabilir Miyim?
Belirlenmiş olan alt limit prim miktarını % 3’üne denk gelmektedir. Fakat üst limit çalışan kişi tarafında değiştirilebilmektedir.

 

BES Katkı Payı Vermeye Ara Verilebilir Mi?
Talep edilmiş olan tarihten itibaren azami olarak 3 aylık sure boyunca ara verme izni bulunmaktadır. Bu süre bittikten sonra kişinin talebi doğrultusunda tekrar ara verme talebi oluşturulabilmektedir.

 

BES’te Yaş Sınırı Var Mıdır?
Herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Türkiye Sigorta Birliğinin yapmış olduğu açıklamada uygulamayı dahil olmak isteyen işyerlerinin çalışanlarına bakılmaktadır. fakat genel olarak sisteme sadece 45 yaşına doldurmamış olan kişiler dahil edilmektedir.

 

Zorunlu Bireysel Emeklilikten Ayrılmak Mümkün Mü? Nasıl Çıkılır?
Çalışan kişilerin otomatik olarak ya da başvuruları ile dahil olmuş oldukları BES’ten çıkmalarına hakları bulunmaktadır. Fakat bu işlemin yapılabilmesi için yasal olarak bir süreç bulunmaktadır. Sisteme bir işin yapılması ardından çalışana giriş yapıldığı bilgisi verilir. Bu bilgiler verildikten 2 ay sonra otomatik olacak şekilde BES’ten çıkma talebinde bulunulabilir. Talep ardından sigorta şirketleri 10 gün içinde işlemleri gerçekleştirmektedir. Süreç zarfında bankaya yatmış olan paralar kişiye tekrardan iade edilmektedir.