BDDK 11 il için alınan yeni kararları açıkladı! Kredi ve kredi kartları için yenilikler açıklandı

Yaşanan deprem felaketinin ardından BDDK tarafından 11 ildeki vatandaşlar için yeni kararları açıkladı.
BDDK 11 il için alınan yeni kararları açıkladı! Kredi ve kredi kartları için yenilikler açıklandı

Bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı  tarafından yapılan paylaşım ile birlikte Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından depremin en çok etkilerinin görüldüğü 11 il için alınan yeni kararlar açıklandı. Yapılan bu açıklama ile birlikte özellikle de deprem bölgelerinde bulunan kişilerin yaşayabilecekleri maddi zorlukların önüne geçilebilmesi için gerekli olan şartların belirlendiği ifade edildi. 

11 İL İÇİN YENİ KARARLAR YAYIMLANDI! 

Yapılan açıklama doğrultusunda deprem bölgesi için alınan yeni kararların açıklandığı ifade edildi. Özellikle de kredi ve kredi kartı borçları hakkında alınan bu kararlar doğrultusunda hem kişilerin ihtiyaçlarını kolay bir şekilde karşılayabilmesi için limit yükseltme yapılırken hem de borçaların ertelenmesi konusunda yeni kararların verildiği açıklandı. 

Öncelikle depremin etkilendiği bu illerde yerleşik üye iş yerlerinde gerçekleştirilecek olan mal ve hizmet satımlarında kredi kartı taksitlenmdirme sürelerinin bir kat daha artacağı öğrenildi. Bunun yanı sıra da bankalar, finansal kiralama, finansman şirketlerince tüketici ve taşıt kredilerinin anapara ve faiz ödemelerinin müşterilerinin talebi üzerine ertelemeleri halinde erteleme süresi, ilgili mevzuatta belirlenen vade sınırlarıda dikkate alınmayacağı öğrenildi. 

DEPREMZEDELERİN BORÇLARINDA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLECEK! 

Depremzede vatandaşların kullandığı kredi kartlarında yeni düzenlemeler yapıldığı öğrenildi. Yapılan açıklamlara göre limite bakılmaksızın asgari ödeme tutarı dönem borcunun yüzde 20'si olarak belirleneceği ifade edidli. Kart limiti tespit edilirken de bankalar tarafından  ilk yıl için ilgilinin aylık ortalama net gelirinin 4 katını, ikinci ve sonraki yıllar için ise 8 katını aşmayacak şekilde belirlenmesi ve aylık gelire bakılmaksızın, gerçek kişilerin elde edebileceği toplam kart limitinin 2 bin TL'den 5 bin TL'ye çıkarılmasına karar verildi. 

Konu hakkında alınan diğer kararlar da şu şekilde verildi; 

  • Kredilerde ertleme süresi vade sınırlarında dikkate alınmayacak, 
  • Kredi başvurularında zorunlu belgeler bankaların issiyatifine bırakılacak 
  • Bankalara verilmesi zorunlu belgelerin süresi uzatılacak
  • Gayrimenkul değerleme süreleri ertelenecek 
  • Vade sınırları 1 Ocak 2024'e ertelenecek 
  • Kimlik doğrulama işlemlerinde kolaylık sağlanacak 
  • Temassız ödemelerde şifre istenecek 
  • Vadesi gelmiş ve gelecek olan borçlar 6 ay ertelenecek
  • Ortak ATM'lerdeb işlem ücreti alınmayacak