Banka Kara Liste Nasıl Sorgulanır?

Bazı durumlardan kaynaklanan nedenlerden dolayı ödemeler aksayabilir ve sonucunda bu durum yasal takibe kadar ilerler ise banka kişiyi kara listeye ekleyebilir. Böyle bir durumda belirli süre içinde bankacılık işlemlerinden faydalanılamaz.
Banka Kara Liste Nasıl Sorgulanır?

Halk arasında bu duruma kırmızı kalem olarak adlandırılır. Bazı bankalar kırmızı uyarı ve kırmızı buton şekli ile adlandırarak başvuru sürecinde önden bilgi verebilir.

Banka Kara Liste Sorgulama

Bankalara olan borçların tamamı düzenli olarak ödeme zorunluluğu vardır. Eğer ki kullandığınız Krediler, Kredi Kartları, Mevduat Hesaplamaının ödemeleri gününde yapılmıyor veya düzensiz ödeme yapılıyor ise banka sicili kötü etkilenmeye başlayacaktır. Bu sürecin devamında borçlar yasal takibe düşer ise tamamen kara liste işlemi başlatılır. Borçlar yasal takipteyken ödeme yapmamaya devam edilirse kara listeye girilmiş olunur.

Ödeme performansları Merkez Bankası tarafından kayıt altındadır. Merkez Bankası tarafından kayıt altına olduğundan sorun yaşanan banka ve diğer bankalarda da kara liste durumunu görecektir. Bu nedenle ödemelerin düzenli yapılması ve kara listeye girmemeye çalışılması gerekir. Kara listeye giren kişinin bu listeden kurtulması uzun zamanlar sürecektir.

Kara Liste

Kişi kara listede de isminin geçtiğini öğrenmek için, banka başvurusu yapabilir ve yaptığında başvuru ön onaya bile düşmeden reddedilecektir. Eğer kara listede ismi geçip geçmediğini öğrenmek için banka çalışanları ile görüşebilir, kredi notunu ve kredi sicili öğrenilebilir. Banka çalışanı kişinin kara listede olup olmadığını görebilir. Bir diğer yöntem Findeks sistemidir. Fakat bu yöntem 8 TL‘lik bir ödeme ücreti karşılığında olur ve 5 yıllık geçmiş sorgulanabilirsiniz. Bu yöntem ile kredi notunuzu da öğrenilebilir.

Kara Listeden Nasıl Çıkılır?

Kara listeden çıkmak için öncelikle bu listeye girmeye sebep olan tüm borçların kapatılması gerekir. Borçlar sıfırlanmadan kara listeden çıkmak mümkün değildir. Kara listedeki tüm borçlar kapatılsa dahi bankaların takibi devam eder. Borçların ödenmemesi durumunda ilerleyen süreçler avukata kadar ulaştıysa tez zamanda avukatlar ile iletişime geçilerek borçların kapanması yolunda gayret edilmelidir. Her şekilde yinede kara listeden çıkılamıyor ise kara listede olanlara kredi veren bankalar ile iletişime geçilebilir.