Bağ-Kur'lu esnafa 2.050 TL işsizlik maaşı

Ülkemizde sigortalı çalışan işçilerin işten çıkarılması durumunda mağdur olmamaları adına 10 aya kadar işssizlik maaşı ödenmekte. 3 yıl içinde 600 gün prim ödemesi olan işçilere 1.015TL ile 2.031TL arasında işsizlik maaşı ödeneğinden ücret verilmektedir. SSK 'lı işçilerin yararlandığı bu ödeneğin benzerinden artık Bağ-Kur ödemesi yapan esnaflar içinde bir düzenleme getirildi. yeni yılda yürürlüğe girecek olan uygulamanın detayları şöyle:
Bağ-Kur'lu esnafa 2.050 TL işsizlik maaşı
Sandık primi, sigortalının prime esas günlük kazançlarından, yüzde 2 sigortalı ve yüzde 1 devlet payı olarak ödenecek. Bu ödeme zorunlu olacak. Yani şu anki uygulamada 2.558,40 Tl'lik brüt asgari ücrete göre esnaftan aylık en az 51.17 TL kesinti yapılacak. Devlet de bunun üzerine 25.59 lira verecek. Böylece toplamda 76 lira 76 kuruşluk bir prim ödemesi sandıkta birikmeye başlayacak. Esanfın da işssizlik maaşından yararlanabilmesi için uygulanacak şartlar SSK'lı çalışanlar ile aynı. Yani son 3 yılda 600 gün prim ödemesi olmak zorunda. ayrıca, gelir ve rgisinden muaf olup esnaf siciline kayıtlı olanlar da bundan yararlanabilecek.

Esnaf Ahilik Sandığı nedir?

Teklifle, 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na eklenecek Ek Madde 6 ile Esnaf Ahilik Sandığı kurulacak. Esnaf Ahilik Sandığı, Türkiye İş-Kur’umu bünyesinde, kurum yönetim kurulunun kararları çerçevesinde işletilip yönetilecektir. Esnaf Ahilik Sandığı, İşsizlik Sigortası Fonu ile aynı fonksiyona sahip olup, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan bağ-kurlu esnafı kapsama alarak esnafın işsiz kalması durumunda sandık ödeneği, yani işsizlik ödeneği vermeyi amaçlayan bir kurumdur.ayrıca, Esnaf Ahilik Sandığı, işsizlik sigorta fonu kaynakları ile aynı usul ve esaslar çerçevesinde değerlendirilecek ve Sayıştay’ın denetimine tabi olacaktır.

Sandığa borcu olanlar işsizlik maaşı alabilecek mi?

borcun yapılandırılmış olması ya da taksite bağlanmış olması ödenem almaya engel olmayacak. ancak, Esnaf Ahilik Sandığına prim borcu olanlar maaş alamayacak. eğer geriye dönük en çok 90 günlük bir borç var ise maaş bağlanacak fakat alınan maaştan önce bu 90 günlük borç kesintisi yapılacak. bunun yanısıra sandık mensupları, ödenek aldıkları süre içerisinde genel sağlık sigortasından da yararlanabilecekler.