Aydın'da pamuk çapalama yevmiyesi 2024 açıklandı!

Pamuk çapalama yevmi ücretleri için yapılan toplantı sona erdi. Aydın'da pamuk çapalama yevmiyesi için 2024 yılında ödenecek olan ücret açıklandı.
Aydın'da pamuk çapalama yevmiyesi 2024 açıklandı!

Türkiye'de pamuk üretiminin en önemli merkezlerinden biri olan Aydın'da beklenen pamuk çapalama yevmiyelerinin belirleneceği toplantı yapıldı. Düzenlenen toplantıda koordinasyon kurulu tarafından 2024 yılı için pamuk çapalama işçilerine ödenecek olan yevmiye ücreti belirlendi.

AYDIN'DA PAMUK ÇAPALAMA YEVMİYESİ AÇIKLANDI!

Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu, Türkiye’nin en önemli pamuk üretim merkezlerinin başında yer alan Aydın’da pamuk çapalama yevmiyelerini görüştü. Koordinasyon Kurulu, Aydın’da mesai uygulamasının diğer ilçelere göre 1.5 saat daha fazla olduğu Söke ve Koçarlı ilçelerinde günlük pamuk çapalama yevmiyesinde 700 TL, ilin pamuk üretimi yapılan diğer ilçelerinde ise 600 TL tavsiye kararı aldı.

Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, belirlenen rakamların sadece tavsiye fiyatı olduğunu belirterek, “Gönül ister ki üreten de çalışan da daha fazla kazasın. Ancak gerek girdi maliyetlerindeki artış, gerekse ürün fiyatlarının adeta yerinde sayması üretimi zorlaştırıyor. Bu nedenle belirlediğimiz ücreti tavsiye kararı niteliğinde yayımladık” dedi.

PAMUK PRİMİ 2024 NE KADAR, KAÇ TL OLACAK?

Makineleşmenin yaygınlaşması ile birlikte pamuk çapasının eski yıllarda olduğu gibi yoğun olmadığını sadece çapalama sırasında yabancı ot mücadelesi yapıldığını hatırlatan Başkan Kendirlioğlu; “2023 yılı pamuk primlerinin Haziran ayının girmesi ile çiftçilerin hesabına yatırılmasını bekliyoruz. Geçen yıl pamuk fiyatı 20-21 TL civarındayken 1.60 kuruş prim uygulandı. Bu yıl pamuk fiyatını 35 TL, primi de 5 TL olarak bekliyoruz" dedi.

Söz konusu ücretler işçilerin beklemiş olduğu rakamların altında kalırken tavsiye kararına uyulup uyulmaycağı da merak konusu oldu. Aydın özellikle de son dönemde pamuk üretiminde ülkemizin önemli merkezleri arasında yer aldı.

Kaynak:Haber Kaynağı