Avantajları ve Riskleri ile Varant Yatırımları

Sermaye piyasası ile ilgilenen kişiler için varant terimi önemli bir yer kazanmaktadır.
Avantajları ve Riskleri ile Varant Yatırımları

SPK mevcuatı doğrultusundaki tanım ve özelliklere bakılabilir.

Varant Nedir

Sermaye Piyasası Kurulu’na göre varant yatırımı, menkul kıymet niteliğinde olan, elindeki kişiye bir fiyat üzerinden bir süreye kadar alma satma hakkı veren araçtır. Daha açık şekilde ifade edilirse hisse senedi, endeks, fiyatlarını belli bir tarihe kadar bir fiyat üzerinden alma satma işlemini kapsar. Fiyatın önceden belirlenmesi durumu olabileceği gibi daha sonra belirlenmesi de olasıdır.

Varantın Özellikleri

Varant yatırım özellikleri değerlendirilirse şu şekilde bir sıralama yapılabilir:

  • SPK lisanslı aracı kurumlar  tarafından ihraç edilir.
  • Düşük bütçeyle gelir elde etme imkânı sağlar
  • Yüksek kazandıran varant risk olabilir.
  • Piyasa düşerken de kazanç elde etmeyi mümkün kılar
  • Varant fiyatı vade sonu tarihi ile orantılıdır. Varantın fiyatı geç  vade ile artacaktır. olma  
  • Satım varantlarında  hisse senedi fiyatı durumunun tersi söz konusudur.

Varant Avantajları

Varant yatırımları Forex piyasasındaki kaldıraç sistemi gibidir ve bu şekilde düşük maliyetle büyük pozisyonlar almak mümkün hale gelir. Varant yatırım işlemlerinin komisyonu ayrıca kaldıraç nedeniyle düşük olarak belirlenir. Pozisyon zarar ettiği sürece  teminat tamamlama ile ilgili bir zorunluluk olmaması da diğer bir avantajdır.

Varant Yatırımın Riskleri Neler

Varant yatırımın riskleri  konusuna bakıldığı zaman her kaldıraç sisteminde görüleceği üzere birtakım riskleri de içerdiğ görülecektir. Varant yatırımcısı, kaldıraç fırsatından yararlanmak isterken varant piyasasında satılmama, düşük fiyattan satılma gibi riskler de barındırabilmektedir. Bu nedenle tahmin edileceği gibi varant analizinin iyi yapılması kritik bir konudur. Varant pozisyonunun devamı için ayrıca satın alınan varant alımının devamının sağlanması gerekmektedir.  Bu şekilde risklerin azaltılması sağlanmalıdır.