ATM'lerde bankalarda yeni dönem başladı! Para çekme sınırı değişti bakmadan giden eli boş dönecek

Bankalarda ve ATM'lerde yeni dönem resmen başladı. Para çekme sınırı resmen değişti bakmadan giden eli boş dönecek...
ATM'lerde bankalarda yeni dönem başladı! Para çekme sınırı değişti bakmadan giden eli boş dönecek

ATM'lerde bankalarda yeni dönem başladı! Para çekme sınırı değişti bakmadan giden eli boş dönecek - Enflasyona bağlı olarak yaşanan son gelişme ile birlikte ATM üzerinden para çekme ve yatırma işlemlerinde yeni dönem başlıyor. ATM’lerden sık sık para çeken kişiler için önemli duyuru yapıldı! Bankamatikler üzerinden kişilerin hesaplarına para yatırma çekme işlemlerinde istedikleri belirli tutarlarda ödemeleri yapamayacakları ifade edildi. Özellikle de enflasyonun arttığı bu son dönemde 5, 10 ve 20 TL kullanımlarının azaldığı hakkında açıklamalar yapılmıştı.

Fiyatlarda yaşanan yükselmeler nedeni ile ürünleri satın almak istediğimizde neredeyse en az 50 TL üzerinden ödemelerin yapıldığı vatandaşlar tarafından da dile getirilmekteydi. Ardından 5 TL’nin bozuk para olarak yürürlüğe konulma konusunun da gündeme damga vurması üzerinden son dönemde yeni bir gelişme daha yaşandı. Yetkili isimlerden gelen son dakika açıklamalarına göre artık ATM’ler üzerinden işlem yapacak olan kişilerin belirlenen kağıt para tutarlarını çekip, hesaba yatıramayacağı belirtildi.

ATM'LERDEN GÜNLÜK PARA ÇEKME SINIRI NE KADAR, KAÇ TL OLDU?

Para çekme sisteminde yaşanabilecek olan bu değişimler hakkında yetkili kişilerden ilk açıklama geldi. Bu çerçevede yapılan açıklamalarda artık ATM’ler üzerinden 5 TL, 10 TL ve 20 TL çekmenin mümkün olmayacağı belirtildi. Para çekme işlemi ya da yatırma işlemi yapmak isteyen kişilerin ise 50 TL’den başlayarak 100 TL ve 200 TL üzerinden işlemlerini gerçekleştirebilecekleri belirtildi. Bu çerçevede Ziraat Bankası eski genel müdür yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşçu sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalara yer verdi. Yapılan açıklamalarda “Bankalar ATM’lere artık 200, 100 ve 50 TL’lik banknotları yerleştiriyor. 20, 10 ve 5 TL’lik banknot yerleştirmiyor…” ifadeleri ile yaşanan bu gelişme de onaylanmış oldu.

ATM'DEN EN AZ / EN FAZLA KAÇ TL PARA ÇEKİLİR, YATIRILIR?

Gündeme gelen bu konuya ilişkin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından son dönemde basılan her 5 yeni banknottan 4'ü 200 TL değerinde olduğu da Babuşçu tarafından daha önce de dile getirilmişti.

Bunun sonucunda da hem yüksek enflasyon hem de artan hayat maliyetleri nedeniyle, 200 liralık banknotların kullanımının artmasıyla birlikte, bankaların 10 ve 20 TL'lik banknotları ATM'lerde yer vermeme kararı aldığı ifade edilmiş oldu. Yani bir kişi hesabına para yatırmak ya da hesabından para çekmek istediği zaman 50 TL, 100 TL ve 200 TL tutarları üzerinden işlemlerini gerçekleştirebilecek.