Asgari ücrete ara zam açıklamaları! Maaş zammı için tarih verildi!

Asgari ücrete Temmuz 2024 döneminde zam yapılıp yapılmayacağına dair tartışmalar sürerken konuya dair çok önemli açıklamalar geldi. Asgari ücrete bu yıl ara zam yapılacak mı?
Asgari ücrete ara zam açıklamaları! Maaş zammı için tarih verildi!

Asgari ücret son yılların en çok tartışılan konularından birisi olmaya devam ediyor. Milyonlarca çalışan asgari ücret ile maaş alırken artık asgari ücretin niteliği de değişti. Asgari ücret esasında en taban ücret olurken şu anda Türkiye’de ortalama ücret haline dönüştü. Bundan dolayı asgari ücrete yapılacak olan zam neredeyse ülke nüfusunun yarısını direkt olarak etkiliyor.

EKONOMİ YÖNETİMİ ARA ZAMMA KARŞI!

Türkiye’de 2022 ve 2023 yıllarında asgari ücrete Temmuz ayında ara zam yapılmış ve yüksek enflasyon karşısında asgari ücretlilerin kayıplarının telafi edilmesine çalışılmıştı. Şu anda da Türkiye’de yüksek enflasyon süreci devam ediyor ve uzmanlara göre enflasyonda zirve noktası henüz görülmedi. Ekonomi yönetimi ise asgari ücret zammını direkt olarak enflasyon nedeni olarak görüyor. Bundan dolayı da Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmasına bizzat ekonomi yönetimi tarafından karşı çıkılıyor. Aralık 2023 döneminde Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda asgari ücrete zam yapılırken o zammın bir yıl geçerli olacağı ve ara zam olmayacağına dair işverenlere bizzat Çalışma Bakanlığı tarafından söz verildiği de biliniyor.

ZAM KONUSU GÜNDEMDEN DÜŞÜRÜLMEK İSTENİYOR

Asgari ücret zammına dair bir değerlendirme yapan ekonomist Bülent Toptaş, “Türkiye iki yıllık bir seçim süreci yaşadı. Hükümet bu seçimleri kazanmak için iki yıl üst üste asgari ücrete ara zam yaptı. Hükümet dar gelirlilerin ekonomik sorunlarına o dönem duyarlıydı. Seçim dönemi bitince bu duyarlılık da haliyle azaldı. Bugünlerde ise hükümet enflasyonun düşeceğini umut ederek asgari ücrete zam konusunu gündemden düşürmeye çalışıyor.” dedi.

ENFLASYON VE ASGARİ ÜCRET BİRBİRİNİ TETİKLİYOR

Asgari ücret ile alakalı olarak Merkez Bankası’nın da bir tavrı olduğuna dikkat çeken Bülent Toptaş, “Merkez Bankası’nın hükümete yazdığı bir mektup vardı ve mektupta asgari ücrete yılda bir defa zam yapılması yazıyordu. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ABD’de düzenlenen toplantıda yaptığı enflasyon konuşmasında son birkaç ayda enflasyonda hızlanmayı asgari ücret zammına bağladı. Asgari ücretin fiyat artışlarını tetiklediği teknik olarak doğru. Ancak bir başka doğru da yüksek enflasyonun asgari ücreti tetiklediğidir. Karşılıklı bir etkileşim var. Bunu çözmenin yolu enflasyonu çok hızlı bir şekilde düşürmektir.” ifadelerini kullandı.

ZAM YAPILMAZSA ASGARİ ÜCRETLİLERİ KÖTÜ GÜNLER BEKLİYOR

Zam yapılmaması durumunda asgari ücretlileri kötü günlerin beklediğini söyleyen Bülent Toptaş, “Enflasyon düşmez ve fiyat artışları devam ederse asgari ücretlileri oldukça zor günler bekliyor diyebiliriz. Temmuz ayında zam yapılmazsa asgari ücretliler için hayat daha da zorlaşacak. Temmuz ayından sonra ücretler daha da eriyecek. Bu durum çalışanları çok daha kötü etkileyecek. Bu durum karşısında asgari ücretlilerin yapabilecekleri bir şey de yok. Seçimde bir mesaj verdiler ve bundan sonra seçim gibi bir kozları da yok.” şeklinde konuştu.

TÜRK-İŞ BAŞKANI KONUŞTU

Asgari ücret zammı hakkında konuşan bir diğer isim ise TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay oldu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçi tarafını da temsil eden Ergün Atalay, “Enflasyonu durdurmadan, tabiri caizse küpün altını kapatmadan küpün üzerine istediğiniz kadar suyu doldurun faydası yok. Kısacası parayı veriyorlar ama verdikleri paranın bir hükmü kalmıyor. Bunun için bir an önce enflasyonun durdurulması gerekiyor. Ondan sonra da toplumun alım gücünü belirli bir seviyeye yükseltmelisiniz.” dedi.

EN YAKIN ZAM YIL SONUNDA

Asgari ücret ile alakalı olarak şu anda hükümetin herhangi bir zam planı bulunmuyor. Büyük bir ihtimalle de asgari ücret yıl sonuna kadar zamlanmayacak. Yıl sonunda ise enflasyon oranında bir zam ise asgari ücrette artış sağlanacak. Asgari ücretliler zam için daha aylarca beklemek zorunda kalacaklar.