Asgari ücret zammı gelişmesi! Maaşlara destek mi verilecek?

Asgari ücret ile alakalı olarak yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediliyor. Çalışma Meclisi toplantısında sendikalar asgari ücret konusunda Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’a tepki gösterdiler.
Asgari ücret zammı gelişmesi! Maaşlara destek mi verilecek?

Türkiye’de uygulanan asgari ücretin düşük kaldığına dair eleştiriler yapılırken Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan bir açıklama yaparak asgari ücrete ara zam yapılmayacağını söylemişti. Bakan Vedat Işıkhan bugün bu açıklamalarından dolayı bizzat hükümetin destek verdiği sendika Hak-İş’ten tepki gördü.

13. Çalışma Meclisi toplantısı bugün Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’ın yönetiminde yapıldı. Bu toplantıda hükümet, işveren ve işçi bir araya geldi. Taraflar yaşadıkları sorunları dile getirme imkanı buldular. Toplantıya ise Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan’ın asgari ücret ile alakalı olarak yaptığı konuşma damga vurdu.

ASGARİ ÜCRET TEPKİSİ!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısının sağlıklı bir asgari ücretim belirlenmesine uygun olmadığını söyleyen Mahmut Arslan, “Bu yapıdan kimse sağlıklı bir asgari ücretin çıkmasını beklemiyor. Kurumuş söğütten düdük olmaz. Daha çoğulcu, daha katılımcı ve kapsayıcı bir komisyon yapısına ihtiyacımız var. AB ülkelerine bakıyorsunuz asgari ücretli çalışanların sayısı toplam çalışanların ancak yüzde 10’u kadar. Almanya’da devlet asgari ücretlilere destek veriyor. Bizde ise çalışanların yüzde 40’ı asgari ücretli. Asgari ücreti belirlerken siz 6-7 milyon işçinin toplu sözleşmesini yapmış oluyorsunuz. Asgari ücret geçinebilecek bir ücret olmaktan çıkmıştır ve destek gerekmektedir. Bu komisyon ile bunu sağlayamazsınız. Biz bunları konuşalım dediğimizde kapılar yüzümüze kapanıyor.” dedi.

Gelir eşitsizliğine de dikkat çeken Mahmut Arslan, “Emeğin milli gelirden aldığı pay Türkiye’de yerlerde sürünüyor. OECD ülkelerinde bu pay yüzde 55-60 seviyelerinde. AB ülkelerinde yüzde 65-70’e çıkıyor. Türkiye’de ise sadece yüzde 24 olabiliyor. Emeğin payı azalıyor ve bunu bizim ülkemiz de insanlarımız da hak etmiyor.” ifadelerini kullandı.

TÜRK-İŞ ASGARİ ÜCRETE ZAM İSTEMEDİ!

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay da bir açıklama yaparken asgari ücrete zam talebinde bulunması bekleniyordu. Onun yerine Ergün Atalay’ın 13. Çalışma Meclisi’nde verdiği mesaj market zamları oldu. Market zamlarına dair daha sıkı tedbirler alınmasını talep eden Ergün Atalay asgari ücret için tek yetkili sendika olmalarına rağmen zam talep etmedi.