Artık iş kazasında rapor parası o kritere göre hesaplanacak
2021 yılında yapılan değişiklikle doğum ve hastalık durumlarında rapor parası son üç aylık ortalama yerine 12 aylık brüt ücrete göre hesaplanmaya başlamıştı. Ancak iş kazası ve meslek hastalığında bu süre üç ay olarak kalmıştı.
Anayasa Mahkemesi’nin bu ayrımı eşitlik ilkesine aykırı bularak iptal etmesinin ardından, TBMM’ye sunulan yasa teklifiyle hesaplama süresinin herkes için 12 aya eşitlenmesi hedefleniyor.
ANAYASA MAHKEMESİ KARARI VE YENİ DÜZENLEME
Geçici iş göremezlik ödeneği, SGK tarafından kısa vadeli sigorta kolları kapsamında iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve doğum gibi durumlarda sigortalılara ödeniyor. 2021’de yapılan değişiklikle doğum ve hastalık raporlarında son 12 aylık ücret ortalaması esas alınırken, iş kazası ve meslek hastalığı durumlarında son üç aylık ücret uygulanmaya devam etmişti.
TBMM’ye sunulan kanun teklifiyle iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle ödenen rapor paralarının da doğum ve hastalık sigortalarında olduğu gibi 12 aylık ücret üzerinden hesaplanması öngörülüyor.
2021’DEKİ DEĞİŞİKLİK VE SÜREKLİ GELİR DÜZENLEMESİ
2021 yılında yapılan değişiklikle, son bir yıl içinde 6 aydan az çalışmış kişilerin ödeneğe esas kazanç tutarı, asgari ücretin iki katıyla sınırlandırılmıştı. Bu uygulama yeni düzenlemede de devam edecek. Sürekli iş göremezlik geliri hesaplamasında ise değişiklik yapılmayacak. Gelir, son üç aylık ortalama brüt ücretin yüzde 70’i üzerinden belirlenecek ve iş göremezlik oranına göre bağlanacak.