Arıcılık Karlı Mı? Kazanç- Maliyet Hesaplaması- Güncel

Ülkemizde hem sağlık açısından fayda sağlayan hem de ticari yönden büyük kazançlara kapı açan mesleklerden bir tanesi de arıcılıktır.
Arıcılık Karlı Mı? Kazanç- Maliyet Hesaplaması- Güncel

Bu meslek hakkında detaylı bilgi almak için günümüzde İşkur, kalkınma ajansları veya Halk eğitim müdürlükleri tarafından belli süreler dâhilinde kurslar düzenlenmektedir. Bu kurslara giderek hem Meb onaylı bir sertifikaya sahip olabilir, hem de kurslara katılım gerçekleştirerek piyasada oldukça yüksek fiyatlı olan bal üretimini kendiniz yapabilirsiniz. Arılar hakkında edindiğiniz bilgileri deneyim kazanarak kazançlı bir işe dönüştürebilirsiniz.

Günümüzde giderek yaygınlaşan mesleklerden biri olan arıcılık, ihtiyaçlarını tam olarak karşılamak bakımı hakkında gerekli olan tüm bilgileri yeterli derecede öğrenebilmek için gerek özel gerekse kamu kurumlarının düzenlediği eğitimlerden faydalanmak gerekiyor. Yine devlet destekli programlardan yararlanarak oldukça yüksek fiyat seyreden bal üretimi konusunda üretim tesisleri kurabilirsiniz. Kovan balından elde edebileceğiniz gelir ile yüksek kazanç elde edebilirsiniz. Ancak bunu sağlamak için ilk önce yeterli oranda sermayeniz olmasına da dikkat etmelisiniz.

 Arıcılık İçin Hangi Metotlar Uygulanmalıdır?

Öncelikle ana arı üretimi yapmak için oğul arıların meydana gelmesi gerekiyor. Bunu ilerletmek için arıların tüm ihtiyaçlarını karşılamak en başta gelen çalışmalar arasında yer almalıdır. Kullanılan alet, araç ve gereçler hakkında bilgi sahibi olmak da bu işin başarıyla ilerletilmesine yardımcı olabilecektir. Bu arada arıcılıkta en önemli kural cesaretli ve sabırlı olmaktır. Korkarsanız hem kendiniz zor durumda kalacak hem de çoğalttığınız arıların kaçmasına sebep olabilirsiniz.

Arıcılıkta İhtiyacınız Olan Malzemeler Nelerdir?

Öncelikle beslenmesi, bakımı, kullanılacak kovan çeşitleri, bal yapımı ve arıları görür görmez tanımanız gibi konularda yeterli düzeyde bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Eğer kendinizi bu duruma hazır hissetmiyorsanız kazanç yerine kayıplara sebep olabilirsiniz. Ancak meslek edindirme kursları ya da bu işle uğraşan yakınlarınızdan arıcılık yöntemleri hakkında bilgi alırsanız yeterli düzeye erişebilirsiniz. Arılar kendine sağlanan ortamın durumuna göre sizlere daha verim alabileceğiniz şekilde karşılık verirler. Bu sebeple arı kovanları veya arı sandıkları temin ettikten sonra korunmak için arı kıyafeti ve maskeye sahip olmanız gerekiyor. Ardından bir arı topluluğu satın alıp, kovanlara yerleştirmeniz ve bal oluşumu için gerekli desteği vermeniz gerekiyor. Yine arıların çevreye dağılmasını engellemek için körük adı verilen duman püskürtme aletine ihtiyacınız olacaktır. Kovalı ve üflemeli çeşitlerinden bir tanesi ile bu uygulamayı kolayca yapabilirsiniz. Sadece arıları kovana yerleştirmek ve kaçmalarını engellemekle iş bitmiyor. Bal üretimini tamamlayan arının kovandan balı çıkarıldıktan sonra da bal süzme makinaları ve bu işlemi yapabilmek için çadıra ihtiyacınız olacaktır. Çadır olmazsa arılar dağılır. Yine yumuşak bir el süpürgesi arıları tekrar kovana sokmanız konusunda sizlere yardımcı olabilecek aletlerdendir. El demirini de aldıktan sonra arıcılık için hazırsınız demektir.

Arıcılık Nasıl Yapılır?

Başlarda da belirttiğimiz gibi arılardan korkmamanız kaçan yani çevreye dağılan arıların nasıl geri getirileceği konusunda öncelikli olarak bilinçli olmanız gerekmektedir. Öncelikle bahar ayı arıcılık için oldukça uygun bir zamandır. Polen ile balı ayırt etmeniz ve dişi, erkek, ana arıları ilk bakışta tanımanız arıcılık konusunda sizlere büyük avantaj sağlayabilecektir. Arılar büyük bir titizlikle seçilen çerçevelere yerleştirilerek kovanlara koyulmalıdır. Arıcılıkta kazanç sağlamaktan daha önemli olan bir gerçek hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir.  Yani arıların bakımını asla ihmal etmemeniz bu iş için vakit ayırmanız gerekiyor.  Yine diğer önemli bir detay ise arılar, sağlığımız için oldukça faydalı bir besin üretirken sokmaları sonucunda alerjik reaksiyonlara karşı dirençsiz olan kişilerin kabus dolu günler geçirmesine sebep olabilmektedir. Bu durumla ilgili problem yaşanacaksa hiç bu işe kalkışmamak gerekir.

Devlet Desteğinde Aranan Şartlar

18 yaş ve 40 yaş arasında olan ve bakanlık tarafından açıklanan tüm şartları yerine getiren fertler için arıcılık konusunda devlet gerekli olan tüm desteği vermektedir.  Özellikle Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arıcılık ile ilgilenen vatandaşlara başvuru onaylandığında 30 bin tl hibe yardımında bulunuyor. Ancak bu alanı oluşturmak için fatura ile belgelendirmek gerekmektedir. Bu tür girişimlerde bulunan bayanların daha avantajlı olduğu unutulmamalıdır. Öncelik tüm şartları yerine getiren kişi;

  • Devlet destekleme ödemesi alabilmek için başvuru yapması gerekmektedir.
  • Başvuru yapan kişinin sigortalı bir işte çalışmaması gerekmektedir.
  • Kırsal bir alanda adres beyanı yapması gerekiyor.
  • 40 kovan fazla olan bir koloni kurması gerekiyor.

Bu şartlarını yerine getiren kişiler rahatlıkla arıcılık mesleğini yapabiliyorlar.