Araç Değer Kaybını Kim Öder? Araç Değer Kaybı Nedir?

Araçlar kaza yaptığı zaman değer kaybeder mi? Bu soru Türkiye’de yaşayan ve araçları olan herkesin en çok merak ettiği sorulardan bir tanesidir.
Araç Değer Kaybını Kim Öder? Araç Değer Kaybı Nedir?
Maalesef trafikte kazaların oluşabilmesi an meselesidir. Bu oluşabilecek kazaların maddi bakımdan araca ne kadar değer kaybettirdiği ve bu değerin kimin ödediği gibi sorular önemli bir yer tutmaktadır. Sizlere araç değer kaybı hakkında tüm soruları yanıtlamaya çalışacağız.

Ülkemizde bulunan nüfusu yoğun olan şehirlerde kaza sıklık oranı çok yüksektir. Bu şehirlerde hemen hemen her gün kazalar meydana gelebilmektedir. Bu kazalar hem araçların hem de kişinin sağlık açısından mağdur duruma düşebilmesine neden olabilmektedir. Eğer kazadan sonra herhangi bir sağlık problemi yok ise maddi bakımdan nelerin yapılacağı ile ilgili araştırmalar yapılmaktadır. Bir araç kaza sonrasında tamamen eski haline getirilecek olsa dahi TRAMER kayıtlarında aracın hasarlı olduğu yer almaktadır. Bu nedenden kaynaklı olarak aracınızın değerinin düşmesi de kaçınılmaz bir hal almaktadır. Eğer böyle bir durum oluşursa araç orijinal haline göre değeri düşmektedir. Bu nedenden dolayı araçların kaybetmiş olduğu değerin kimin ödediği, araç değer kaybı nedir? şeklinde daha birçok sorunun cevabı aşağıda gördüğünüz detaylarda yer almaktadır.

Araç Değer Kaybı Nedir? Kim Öder?

Araç değer kaybı, meydana gelen trafik kazasından sonra zarar görmüş olan aracın bulunmuş olduğu durumu anlatan tanımdır. Eğer araç hasar görmüş ise ikinci el piyasasında kesin olarak daha düşük fiyatta yer alacaktır.

Araçlarda oluşan hasarlardan kaynaklı olarak maddi kayıplar iki şekilde karşılanabilmektedir.

Bunlar;

Zorunlu trafik sigortası
Kasko sigortası şeklindedir.
Peki, Hangi Durumda Hangi Sigorta Sizin İçin Daha Faydalı Olur?

Zorunlu trafik sigortası trafikte yer alan araçların koruma altına alınmasını sağlayıp araç sahibi olan kişinin maddi ve manevi anlamda yükünü karşılamaya çalışmaktadır. Zincirleme bir kaza oluşmuş ise zorunlu trafik sigortası tüm araçların masraflarına karşılamama gibi bir durumu da söz konusudur. Zorunlu trafik sigortası kusursuz ya da en az kusurlu araç sahibine ödeme yapmaktadır. Eğer zincirleme bir kaza oluşmuş ise kasko bunu karşılayabilmektedir. Kazada herhangi bir kusuru olmayan araç sahibinin araç kaybı miktarı kazaya sebep olan diğer araç sahibinden alınmaktadır.