Apple Türkiye’de Çok Yüksek Zam Oranları

Apple Türkiye’de Çok Yüksek Zam Oranları

Apple Türkiye ülkemizdeki son zamanlarda kur dalgalanması ve ekonomik istikrasızlıktan dolayı birçok ürününe oldukça yüksek oranlarda zam yapmış durumdadır. Bu durum özellikle ülkemizde çok yoğun şekilde Apple ürünü tercih eden kitle için büyük soğuk duş etkisi yaratmış durumdadır. Çünkü yapılan zam oranı Apple Türkiye tarihinde daha önce eşi benzeri görülmemiş türde bir zam olarak dikkat çekmektedir.

En çok satılan ve yeni olan ürünlerin yüzde 90’ına yakını zamlanmış durumdadır. Bazı ürünlerde ise yüzde 50’ye yaklaşmış durumdadır. Bu durum şirketin ülkemizdeki satışlarını etkileyeceğine ise kesin gözüyle bakılmaktadır. Özellikle Çin’li şirketlerin piyasaya girmesi ile hali hazırda satışlarında azalma olan Apple Türkiye bu anlamda büyük bir satış azalması yaşayacağı tahmin edilmektedir.

Zam Dalgasının Yayılması

Ülkemizdeki telefon satıcılarını ise asıl endişelendiren konu ise zam dalgasına diğer büyük şirketlerinde katılmasının  büyük bir ihtimal dâhilinde olmasıdır. Çünkü son 6 ay içerisinde dolar fiyatı yüzde 35 artarak 4,80 seviyelerine gelmesi cep telefonu ithal eden birçok şirketi oldukça zorlamış durumdadır. Eldeki stoklarında tükenmesi ile ülkemizde birçok firmanın zamlı fiyatlarla yoluna devam etmesi ihtimali oldukça yüksek görünmektedir.

Apple Türkiye zam oranları ile birçok kişiyi şaşırtsa da bu zammın geleceği hakkında çeşitli açıklamalar yapılmıştı. Zam oranını bu denli yüksel olmasının altında ise Apple Türkiye’nin oldukça uzun bir zamandır ülkedeki rekabete ayak uydurmak için fiyatları oluşan dolar kuru dalgalanmasından uzak tutmasıydı. Şirket bu anlamda zarar etmeye başlaması ile birlikte büyük zam dalgası geldi. Ülkemizde her şartta Apple markalı ürünleri kullanan kişilerin sayısı oldukça fazla olduğundan dolayı şirket bu anlamda satışlarda çok fazla bir düşün yaşanmayacağını ön görmektedir.